Pizzadoos voor snelle fileserver

Iomega StorCenter Pro 300r is het overwegen waard

Iomega levert nas’en als desktopkubussen en als pizzadozen voor 19-inchrekken voor grotere netwerken. De StorCenter Pro 300r is een van de nieuwste pizzadozen van Iomega.

Iomega maakt nu al weer een paar jaar nas’en (network attached storage) en heeft er ondertussen een behoorlijk uitgebreid gamma van. Het bedrijf koos niet voor Linux, maar trekt resoluut de Windows-kaart voor al zijn na-appliances. De StorCenter Pro 300r is een pizzadoosserver voor in een 19-inch rek. Hij is volledig zwart en slechts één eenheid hoog. Er kunnen daardoor slechts twee sata/150 harde schijven in en die kunnen in raid-0, raid-1 of gewoon los worden gebruikt. De maximale capaciteit is 500 GB en er zijn modellen met printserverfaciliteiten. De pizzadoos heeft verder twee usb-aansluitingen waarop men nog externe schijven kan aansluiten en twee Giga Ethernet netwerkaansluitingen.

Het besturingssysteem is Windows Storage Server 2003. Dit Windows-systeem heeft software aan boord om volledig via een webinterface beheerd te kunnen worden, NAS Manager geheten, en we moeten zeggen dat het er erg fraai uitziet. Microsoft levert met Windows Storage Server 2003 dus een kant-en-klare oplossing voor het bouwen van een nas: de producent moet nog alleen het systeem hardwarematig bouwen en zijn logo’s in de software zetten.

Met deze Windows-gebaseerde oplossing is er natuurlijk geen enkel probleem om de nas te integreren in een Windows-domein. Ook NetWare, Unix/Linux en Mac worden echter niet vergeten en volwaardig ondersteund.

Iomega levert een Automatic Backup Pro mee als geïntegreerde backup-oplossing. Een beetje verrassend, want eerder dit jaar lag een NAS 200d desktopappliance van Iomega op de testbank en die had CA BrightStor ARCserve 11.1 erbij. Deze werd dus ook nu verwacht. De Automatic Backup Pro stelt de gebruiker echter in elk geval in staat volautomatische back-ups van de inhoud van de nas te maken.

Beheer

Het webbeheer van Microsoft geeft de traditionele mogelijkheden tot beheer van de schijven en de gebruikers die er toegang toe hebben, maar gaat verder dan bij andere nas-systemen. Men kan alles configureren wat gewoonlijk bij een Windows-server mogelijk is en Microsoft heeft ook allerlei pagina’s met informatie en statistieken voorzien. Heel leuk allemaal en perfect bruikbaar in Windows-gerichte netwerken. De appliance biedt dubbele Gigabit Ethernet netwerkaansluitingen. De raid-configuratie blijkt volledig in software binnen de Windows-serversoftware opgelost te worden, dus niet in hardware. Iomega biedt ook licenties aan voor CA eTrust Antivirus 7.1.

Testprocedure

We deden een beroep op de eTestingLabs NetBench serverbenchmark (versie 7.03) met de standaardinstellingen. In totaal werden er twintig clients aan de server gekoppeld, allemaal draaiend op gangbare desktop-pc’s onder Windows XP. Op elke fysieke pc draaiden meerdere virtuele NetBench-clients (hoeveel is afhankelijk van de clientmix die de benchmark op een gegeven ogenblik nodig heeft). De test gebeurde met een mix van Gigabit- en Fast Ethernet-netwerkkaarten in de clients. De gebruikte netwerkkaarten waren van verschillende merken, zoals 3Com, Accton, D-Link, Intel en Realtek. De te testen server en de client-pc’s hingen in hun eigen aparte testnetwerk, verbonden via een Gigabit-switch.

De NetBench-clients belasten de server maximaal; in een werkelijke productie-omgeving komen dit soort belastingsniveaus zelden voor. De testopstelling simuleert dus een veel groter netwerk. Details over NetBench zijn verkrijgbaar op www.etestinglabs.com/benchmarks/netbench/netbench.asp. Daar kan men ook een exemplaar voor eigen gebruik downloaden.

De te testen nas werd als fileserver geconfigureerd onder het door de leverancier geleverde besturingssysteem. De enige aanpassing voor de test was het aanbrengen van een testdirectory en die toegankelijk maken via het netwerk voor de Windows-clientpc’s. Voor het overige werden de standaardinstellingen van de server en het daarop aanwezige besturingssysteem gebruikt. Het is dus best mogelijk dat de gebruiker betere prestaties krijgt door het tunen van de instellingen als dat mogelijk is bij zijn nas.

De NetBench benchmark levert een uitgebreid rapport af. Omdat de resultaten sterk afhankelijk zijn van het precieze aantal clients dat op een gegeven moment met de fileserver werkt, zijn de resultaten herleid tot een gemiddelde werksnelheid in Mbit/s per client op elk willekeurig ogenblik van de test. Het eindresultaat is met andere woorden de gemiddelde werksnelheid van één willekeurige client op de server voor elke mengeling van één tot maximaal twintig clients.

Voor de scoreberekening is deze gemiddelde clientwerksnelheid genomen en vergeleken met een ideale gemiddelde serverwerksnelheid van 60 Mbit/s voor een willekeurige mix van clients. Hoe hoger deze testscore, hoe beter de netwerkprestaties van de fileserver.

Praktijk

Het opzetten en configureren van de StorCenter Pro 300r met behulp van het netwerkontdekkingsprogramma NAS Discovery en de webbeheerinterface is zo simpel, dat een kind bij wijze van spreken de was kan doen. Indien men tot dusver voornamelijk Windows 2000 configuraties gewend was, is het wel opletten geblazen bij het aanmaken van shares. Windows 2003 maakt een share namelijk bij verstek voor alleen-lezen en men moet er dus aan denken gebruikers of gebruikersgroepen rechten voor lezen en schrijven te geven. Tijdens de benchmark haalde de Iomega StorCenter Pro 300r een gemiddelde testwerksnelheid van 50,17 Mbit/s, wat resulteert in een testscore van 84 procent.

Conclusie

Op zoek naar een 19-inch rekappliance om als fileserver te gebruiken, dan is deze nas-appliance van Iomega zeker de moeite van het overwegen waard. De prestaties zijn namelijk uitstekend en de functionaliteit meer dan voldoende. Dat alles bij een ‘redelijke’ prijs.

Productinfo

Product: StorCenter Pro 300r

Producent: Iomega, USA; www.iomega.com

Leveranciers: Dexxon B.V. - Ingram Micro B.V. - Tech Data B.V.; 031 17 26 36 666 - 031 34 65 85 442 - 031 30 24 64 000; www.dexxon.nl - www.ingram.nl - www.techdata.nl

Adviesprijs (excl. BTW): 1890 euro (320 GB zonder printserver); 2690 euro (500 GB met printserver) - ook rechtstreeks via http://www.iomega-europe.com/eu/shop.aspx?category_name=NAS300Type

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-24T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.