PDA blijft kwakkelen

Palm verkoopt meer Treo dan Palm

De handcomputer lijdt al geruime tijd onder dalende populariteit. De oprukkende smartphone biedt immers meer – in één. De pda is echter nog niet weggevaagd.

De dalende afzet van pda’s houdt aan. De West-Europese verkoop kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op slechts 549.000 stuks, meldt onderzoeksbureau IDC. Dat is een daling van 21 procent vergeleken met een jaar eerder. In het voorgaande kwartaal (vierde van 2005) was er al sprake van een ineenstorting.

Wereldwijd bedroeg de daling 22,3 procent naar 1,5 miljoen verkochte handhelds. Pda-pionier Palm verkocht dan ook meer Treo-smartphones (van het in 2003 overgenomen Handspring) dan eigen Palm-handcomputers. In totaal zag de wereldwijde marktleider zijn verkoop met 23 procent teruglopen.

Gecombineerd

De voornaamste oorzaak van de handcomputer-neergang is de opkomst (ook aanhoudend) van de smartphone. De afzet van dergelijke gecombineerde mobiele apparaten groeide met 43 procent naar 2,67 miljoen stuks. Dat was echter minder dan de analisten van IDC hadden verwacht. De totale markt groeide in West-Europa met 25 procent naar 3,2 miljoen verkochte mobiele apparaten.

Niche

Opvallende uitzondering is de niche van handcomputers met ingebouwde gps-scanner. De kleine fabrikant Mio noteerde een groei van 84,4 procent, meldt IDC. Op de wereldwijde markt bekleedt dit bedrijf nu een vijfde plaats. Nummer één is Palm, dat wordt gevolgd door respectievelijk HP, Dell en Acer.

Deze uitzondering is volgens IDC van tijdelijke aard. Het bureau voorspelt een consolidatie: “De neergang in 2005 en de dalende marges zorgen ervoor dat weinig leveranciers verdere prijsverlagingen kunnen doorvoeren om groei te boeken. Enkele leveranciers zullen zich in de loop van dit jaar uit de handcomputermarkt terugtrekken.”

De markt voor converged devices, zoals smartphones, staat volgens IDC nog wel veel groei te wachten. Het relatief tegenvallende eerste kwartaal wordt naar verwachting goedgemaakt door nieuwe apparaten, waaronder vele voor zakelijk gebruik.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-12T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.