Intel en AMD haasten zich

Nieuwe processortechnieken komen eerder op de markt

De concurrentie tussen Intel en AMD bestaat al jaren, maar kent zo af en toe spannende tijden. De één weet een technologische voorsprong op de ander te behalen, waarop de ander moet volgen. Eind dit jaar laait de strijd weer op.

Intel brengt zijn nieuwe basisarchitectuur voor processoren eerder en breder naar de markt. De reeds onthulde Core-architectuur komt enkele maanden eerder dan gepland. Dit betreft alledrie de varianten voor verschillende toepassingen: Merom voor laptops, Conroe voor desktops en Woodcrest voor servers. Ceo Paul Otellini zegt dat Core deze zomer al komt: Woodcrest in juni, Conroe in juli en Merom in augustus.Kostenstructuur

Deze aankondiging kwam samen met de mededeling dat Intel zijn bedrijfsvoering herziet, mede naar aanleiding van een winstdaling van 38 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarnaast heeft AMD de afgelopen maanden gestaag marktaandeel gewonnen. Otellini liet weten dat Intel de komende drie maanden een brede reorganisatie doorvoert.

“We gaan streng kijken naar onze uitgaven en onze kostenstructuur”, zegt de topman. Analisten oordeelden al dat Intels uitgaven niet stroken met de omzet en winst; chipprijzen zijn de afgelopen twee jaar flink gedaald, maar de chipproducent zou nog op de oude voet opereren. Ontslagen lijken echter nog niet aan de orde. Wereldwijd heeft Intel ongeveer 100.000 werknemers.

De eerste concrete stap is de versnelling van de ontwikkelingcycli voor nieuwe processorarchitecturen. Intel wil elke twee jaar een nieuwe basisarchitectuur introduceren. Tot op heden gebeurt dat om de vier tot zes jaar. De versnelde ontwikkeling – en introductie – van nieuwe processorarchitecturen steunt op elkaar afwisselende ontwerpteams. De versnelling wordt dit jaar al ingezet met de Core-architectuur, die Intel invoert voor al zijn processorlijnen. Daarna komt in 2008 de Nehalem-microarchitectuur op 45 nanometer en in 2010 de Gesher-architectuur op 32 nanometer.


AMD

Concurrent AMD reageert op de Core-vervroeging door de lancering van zijn nieuwe dualcore AM2-processoren iets naar voren te halen; van begin juni naar eind mei. Het bedrijf wil Intel daarmee de pas afsnijden – of op z’n minst aandacht afsnoepen. Het exacte prestatieniveau van deze nieuwe chips is nog onbekend, maar vroege tests met Intels Core-processoren wijzen al op grote vooruitgang voor die chips.

Verder komt AMD komend jaar met processoren die bestaan uit vier rekenkernen (quadcore). Die planning kwam eerder dit jaar al naar buiten, maar is afgelopen week verduidelijkt door een uitgelekte roadmap. Eerst verschijnt in de tweede helft van 2007 de quadcore serverprocessor Deerhound. Deze 65 nanometer chip gebruikt de processorvoet Socket F.

Daarna volgt in de eerste helft van volgend jaar de desktopchip Greyhound, met Socket AM. In de tweede helft van dat jaar volgt de Zamora quadcore serverprocessor (een update van de Deerhound) die is voorzien van een ingebouwd L3-cachegeheugen. Tegelijk met deze zware serverchip komt de lichtere, goedkopere variant Cadiz, bedoeld voor instapservers en werkstations.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-19T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.