Opslag groeit met 500 procent

Industrie moet bedrijfsleven tegemoetkomen

De explosieve groei van data is een bekend gegeven. Hardwarematig valt dit aan te pakken. Budgetmatig wringt de schoen.

Tot 2009 groeit de dataopslag met 500 procent. Maar er is niemand die zijn datacenter, noch het personeel met 500 procent laat groeien, meent Eric Sheppard van IDC. Hij vindt dat bedrijven hulp nodig hebben om doelmatiger met opslag om te gaan.

De West-Europese markt voor diskopslagsystemen was in 2005 5,8 miljard euro waard. Daar zit nog steeds flinke groei in. De vraag (in capaciteit gemeten) naar diskopslagsystemen in Europa groeide in 2005 met 52 procent ten opzichte van 2004. “Dat percentage is de komende jaren wel minder, maar nog steeds aanzienlijk”, aldus Sheppard.


Voorzorg en overgang

Hij ziet diverse oorzaken voor de data-explosie. Zo wordt data gekopieerd uit voorzorg, is er een overgang van oudere, duurdere opslagmedia (papier, mcirofiches) naar elektronische (dit gebeurt vooral in de zorgsector en bij de overheid), genereren applicaties als erp en crm complexere data, wordt data gekopieerd naar datamarts voor analyse, en worden capaciteitsverslindende beelden en video’s meer en meer gebruikt. “Daarnaast is er een algemene weerzin om data weg te gooien.”

IDC heeft bedrijven ook gevraagd naar hun prioriteiten voor opslag. Het merendeel noemt uitbreiding van de capaciteit als nummer één, gevolgd door verbetering van de opslagprestaties. Nummer drie is verkorting van de herstel/terughaal-tijden.

“De oplossing moeten we echter niet alleen zoeken in capaciteitsuitbreiding, want dan komt er ongetwijfeld een investeringscrisis. Ondernemingen besteden dan tegen 2015 al hun geld aan het beheer van bestaande oplossingen en hebben geen kapitaal meer voor platformvernieuwing.”

Sheppard roept de it-industrie op tot grotere flexibiliteit voor ondernemingen die opslagcapaciteit willen kopen. Meer modulair opgebouwde systemen moeten tegen ‘schappelijke’ prijzen op de markt komen, redeneert hij. De meeste nadruk moet daarbij liggen op constante vermindering van de beheerkosten in termen van personeel, tijd en kwaliteit. “Je ziet wel dat de industrie die kant op beweegt, maar het zou nog een stapje sneller kunnen.”

De opslagsoftware moet beter in staat zijn gelaagde opslag te ondersteunen met per laag specifieke eisen aan prestaties, kosten, capaciteit en beschikbaarheid. De afnemers moeten zelf ook meer gaan denken in de gelaagde structuren om hun opslagplatform betaalbaar en beheersbaar te maken en te houden.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-19T09:17:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.