NonStop instapmodel

HP brengt fouttolerantie binnen bereik van onderkant markt

Fouttolerante servers zijn van oudsher het domein van grote gebruikers met zeer tijdkritische ict-eisen. HP wil de lat lager leggen.

Begin komende maand krijgt de lijn van HP’s fouttolerante servers, de NonStop, een nieuw instapmodel, de NS1000. HP heeft daar functionaliteit uitgehaald om de onderkant van de markt te kunnen bereiken. De server geeft dan ook niet dezelfde mate van hardwarefouttolerantie als de reguliere NonStop-servers, maar doet dat via software. Daarnaast is het apparaat minder schaalbaar.

HP hoopt nieuwe markten aan te boren en het apparaat in andere omgevingen dienst te laten doen. Het kleinere apparaat maakt het bijvoorbeeld kostentechnisch interessant om een applicatie die op een hoofdkantoor in gebruik is ook in een vestiging te installeren. Voorheen was dat niet haalbaar omdat dan in de vestiging ook een redelijk kostbare NonStop-machine nodig zou zijn. Nu kan dat op goedkopere hardware en zonder aanpassingen in de software, dus zonder extra kosten.

De serverproducent hoopt ook op omzet in opkomende markten, zoals in Afrika en Azië, waar ondernemingen nieuwe bedrijfsmodellen kunnen opstellen aan de hand van de prijstechnisch gunstige machine. De telecomsector krijgt een speciaal toegesneden versie van dit apparaat.

HP lanceert de systemen pas begin juni. NonStop-topman Martin Fink deed vorige week een vooraankondiging tijdens het congres van de International Tandem User Group in de RAI te Amsterdam. “Partners zijn enthousiast over dit apparaat. We geven hun naast de traditionele grote systemen een toekomstvisie met instapmodellen en midrangemachines.” Laatstgenoemde, de NS14000, is in maart geïntroduceerd. Recent lanceerde IBM een ‘minimainframe’, de z9 Business Class. Wat vindt Fink daarvan? “Dat was voor ons ietwat teleurstellend, maar ik denk dat zij hetzelfde in de markt zien als wij.”x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-26T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.