Intel lanceert Core-processor

De concurrentiestrijd tussen Intel en AMD gaat een nieuwe fase in. Intels Core-processoren beloven veel prestatiewinst en een lager energieverbruik.

Intel lanceert deze week de eerste processor die is gebaseerd op zijn Core-architectuur. Dat processorontwerp dient als basis voor alle x86-chips, voor laptops, desktops en servers. Laatstgenoemde is het eerst aan de beurt met de verschijning van de Xeon 5100-processor (codenaam Woodcrest). Die dualcorechip met gedeeld cachegeheugen belooft een hoger prestatieniveau en een lager energieverbruik dan de voorgaande Xeons.

Wedstrijd

Technisch manager Matty Bakkeren van Intel Benelux geeft Computable een voorbeschouwing. Hij claimt dat het prestatieniveau zo’n 135 procent hoger is, terwijl het energieverbruik 40 procent lager ligt. “De prestatiewinst is wel afhankelijk van de toepassing die je draait.” Het verbruik van Woodcrest zit gemiddeld op 65 Watt met een piek van 80 Watt, terwijl de huidige Xeon 110 tot 130 Watt verbruikt.

Benchmarkresultaten van de Woodcrest zijn al opgedoken op technische websites. “Dat was nog met preproductie-exemplaren “, zegt Bakkeren. Vaak is het prestatieniveau van productie-exemplaren hoger, maar hij zegt dat nog niet hardop. Intel wil Woodcrest niet alleen vergelijken met de eigen Xeon-chips, maar start ook de benchmarkwedstrijd met AMD’s Opteron weer. Eerder kon de Pentium- en Xeon-producent zich dat niet goed veroorloven.

Intel voert de Core-architectuur in de loop van dit jaar door in al zijn productlijnen. “Na Woodcrest volgen Conroe voor desktops en Merom voor laptops”, vertelt Bakkeren. “Binnenkort komt bovendien quadcore; de aankondiging komt voor Kerst.” De lancering verwacht Bakkeren in het eerste kwartaal van 2007.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-30T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.