IBM en Fuji verhogen dichtheid tape

De groeiende opslagbehoefte en de toenemende capaciteit van opslagmedia jagen elkaar aan. Daarbij is het aloude tape nog niet afgeschreven.

IBM blaast samen met Fuji Photo Film het opslagmedium tape nieuw leven in. Onderzoekers van IBM’s Almaden Research Center in Californië hebben de datadichtheid op het magnetische medium met een factor vijftien weten te verhogen naar 6,67 miljard bits per vierkante inch. Daarmee kan één cartridge zo’n 8 terabyte aan data bevatten.


Kristallen

Fuji’s bijdrage zit in het speciaal ontwikkelde materiaal van de tape. De hogere datadichtheid is mogelijk dankzij een dunne laag barium-ferrietkristallen, die niet onderhevig zijn aan chemisch verval. Dat bevordert de geschiktheid voor langdurige opslag. Ook zijn aanpassingen doorgevoerd in de lees- en schrijfkoppen waarmee de data wordt geschreven op en teruggelezen van de tape.

De onderzoekers van beide bedrijven hebben een prototype tapesysteem gemaakt dat lto-formaat (linear tape open) cartridges gebruikt met daarin de nieuwe tape. De verwachting is dat de eerste commerci-ele producten over zo’n vijf jaar op de markt komen. Het lijkt er niet op dat die tapes en tapemachines compatibel zullen zijn met huidige systemen, die een lagere datadichtheid hebben.


Geen stroom

Tape is vaak in gebruik voor back-

ups, maar leent zich volgens voorstanders ook uitstekend voor het ‘near-line’ opslaan van weinig opgevraagde gegevens. Dat is een groeiend gebied, vooral door wetgeving en richtlijnen voor het bewaren van data.

Bovendien verbruiken tapes geen stroom als ze niet gelezen of beschreven worden, in tegenstelling tot harde schijven. IBM zag zijn omzet uit tapeopslag afgelopen jaar 9 procent toenemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-19T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.