Geïntegreerde communicatieoplossingen

Microsoft en Nortel richten Innovative Communications Alliance (ICA) op.

Loop een kantoor bij een middelgrote tot grote onderneming binnen en de kans is groot dat er een IPT-toestel op het bureau staat. Het convergeren van spraak op een datalijn is al de gewoonste zaak van de wereld. Microsoft en Nortel bundelen hun krachten om het hele communicatietraject van video tot ‘text messaging’ met elkaar te verbinden.

Convergentie is eigenlijk al zo oud als de uitvinding van de telefoon zelf. Alexander Graham Bell mocht dan een uur eerder bij het patentloket zijn aangekomen dan Elisha Gray, deze laatste wist niet alleen spraak over een lijn te sturen, maar ontwierp bij toeval ook een vibrerend elektromagnetisch circuit dat digitale tonen kon voortbrengen over diezelfde telefoonlijn. Deze Musical of Harmonic Telegraph bewees al dat er via een telefoonlijn heel wat meer mogelijk was dan alleen het oversturen van de menselijke stem.

Integratie

Tegenwoordig gaat het vooral om de vrijheid om te kiezen hoe, wanneer en waar we berichten kunnen ontvangen, waarbij mobiele technologie steeds belangrijker wordt. We willen tenslotte steeds minder vastgepind zitten aan onze werkplek. Om hier wat meer vaart achter te zetten, hebben Nortel en Microsoft afgelopen zomer de Innovative Communications Alliance (ICA) opgezet. Beide bedrijven hopen zo te komen tot geïntegreerde communicatieoplossingen voor zowel spraak, instant messaging en teleconferencing. Een belangrijk deel van deze overeenkomst is dat Microsoft en Nortel hun patenten zullen delen.

“Alleen al dat dit partnership een eigen naam krijgt, geeft wel aan dat het voor Microsoft een ontzettend belangrijke overeenkomst is”, lacht Phil Edholm, cto en vice-president Network Architecture van Nortel. Hij is ook een van de belangrijkste architecten van deze overeenkomst. “Zonder dollen, dit is een erg belangrijk partnership voor ons én voor Microsoft. Door samen te werken krijgen we de mogelijkheid om van elkaar te leren en gebruik te maken van elkaars technieken op het meest diepgaande niveau. Zo zijn er mensen van ons op dit moment in Redmond actief. Alleen dan kunnen er dingen ontstaan die werkelijk vernieuwend zijn.”


Wetmatigheid

Phil Edholm is vooral bekend geworden om zijn Law of Bandwidth. Deze komt er in het kort op neer dat er drie categorieën netwerken zijn; bedraad, nomadisch (WiFi) en draadloos (mobiel). Edmon ontdekte dat er een vaste datarateverhouding tussen deze drie netwerktechnieken zit en dat we hiermee kunnen voorspellen wanneer een bepaalde applicatie gebruikt kan worden voor mobiele toepassingen. “Als we die wetmatigheid als basis nemen, betekent het dat we de komende jaren mobiel gebruik kunnen maken van applicaties die nu alleen nog onder 802.11b werken”, aldus Edholm.


Productiviteit omhoog

Volgens hem gaan we in de nabije toekomst meer kenniswerkers zien in tegenstelling tot de informatiewerkers die we nu meestal tegenkomen. Die hebben volgens hem overal en altijd contact en informatie nodig op een manier die nu nog maar beperkt mogelijk is. “Wat we bijvoorbeeld zien bij onze teleconferentie-implementaties is dat ontzettend veel conferencecalls maar tussen twee personen gaan. Dan ga je je afvragen waarom ze elkaar niet gewoon bellen. Waar we achter kwamen is dat ‘normaal’ telefoneren vaak vreselijk inefficiënt is. Je spreekt af iemand te bellen, maar die is net met een ander gesprek bezig. Dus spreek je een voicemail in en wacht je af. Hoe vaak komt het dan niet voor dat jij op dat moment net door een ander wordt gebeld. Door in plaats daarvan even in de wachtruimte van de conferencecall te blijven, en tussentijds wat anders te gaan doen, kan je elkaar veel sneller bereiken en kan de productiviteit met stappen omhoog. Dat zijn nu het soort oplossingen die je van ICA kan verwachten.”


Voedselketen

Het samenwerken van kenniswerkers. Dat is volgens Edholm het belangrijkste doel voor de toekomst. Mobiliteit speelt hierbij een belangrijke rol. “Niemand zit te wachten op nog meer features in Office die nooit gebruikt worden. Waar men werkelijk naar uitkijkt zijn betere ‘tools’ om samen te werken. Neem het voorbeeld van een document wat door een collega is gewijzigd. Zou het niet geweldig zijn als je in Word slechts op die wijziging hoefde te drukken om iemand aan de lijn te krijgen. Dat zijn zaken waar waarde in zit. Voor Microsoft is collaboratie over unified communications dus misschien wel de heilige graal van dit moment. Zij hebben alle kennis als het gaat om de applicatiekant en de enorme gebruikersgroep. Wij daarentegen hebben de technologie in huis om dat op het netwerk voor elkaar te krijgen. Samen kunnen we enorm klimmen in de voedselketen.”


Slechte reputatie

Edholm is niet bang dat de slechte reputatie die Microsoft soms heeft als het gaat om communicatie hen hierbij parten zal spelen. “Ik denk juist dat het ‘partneren’ met Nortel hun klanten het vertrouwen geeft dat ze het op dat vlak anders gaan doen dan in het verleden. De uitdaging die Microsoft aan moet gaan is dat ze iets ontwikkelen voor een bepaald moment in de tijd. De technologie, maar ook het gebruik, verandert echter in een sneltreinvaart. Waar ze bij de introductie van XP er waarschijnlijk vanuit gingen dat iemand zijn pc tussen het opstarten en afsluiten misschien één of twee keer op stand-by zette, gebeurt dat bij sommige gebruikers wel honderd keer. Datzelfde geldt ook voor allerlei andere toepassingen die bij de introductie misschien nog in de kinderschoenen stonden. Dat betekent dat het besturingssysteem misschien niet voor dit soort gebruik ontworpen is. Je kan ook niet zeggen dat er onvoldoende vertrouwen is bij cio’s. Tachtig procent van hen gebruikt ActiveDirectory, zestig procent Exchange, .NET en ga zo maar door. Grote ondernemingen hebben vertrouwen in Microsoft.”


Uitdagingen

Gevraagd naar de technische uitdagingen binnen het ICA-partnerschap moet hij even nadenken. Hij gelooft dat vooral de zakelijke aspecten lastig zijn. “Er moet goed nagedacht worden over andere partijen. Rond de techniek verwacht ik niet zo veel uitdaging. Natuurlijk, Microsoft gebruikt vooral Windows Media Server 9 compressietechnieken, terwijl wij in de telecom gewend zijn om te werken met G723-of G729 codecs. Dat zal betekenen dat we daaromheen een gateway moeten bouwen. Daar verwacht ik echter niet zoveel problemen mee. Stop een stel techneuten en ingenieurs van beide partijen bij elkaar en ze komen op een gegeven moment vanzelf met een oplossing. De twee werelden zijn elkaar wat techniek betreft al dicht genoeg genaderd om met interessante en bruikbare antwoorden te komen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-20T00:00:00.000Z Mark Nieuwenhuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.