Tapemarkt wordt klein clubje

In navolging van Quantum, dat afgelopen zomer Adic overnam, legde Tandberg Data de hand op Exabyte. De consolidatiebeweging in de opslagmarkt houdt aan.

Quantum betaalde eind augustus 770 miljoen dollar voor Adic (Advanced Digital Information Corporation). Volgens Quantum-ceo Rick Belluzzo werd het daarmee ‘de grootste onafhankelijke onderneming op het gebied van opslag, herstel en archivering van gegevens.’Een geslaagd huwelijk was het hoe dan ook, want Quantum was vooral actief in het middensegment, terwijl Adic vooral het topsegment bediende. Laatstgenoemde richtte zich op tape- en disksystemen, specifiek LTO- (Linear Tape Open) en SDLT-technologie (Super Digital Linear Tape). Het nieuwe Quantum is goed voor een omzet van 1,2 miljard dollar en telt in totaal 3000 medewerkers.Adic zat overigens ook niet stil. Het bedrijf kocht begin juli Rocksoft, dat de Blocklets-technologie ontwikkelde, een toepassing voor de ontdubbeling van gegevens. Recent kocht EMC op zijn beurt ontdubbelingsspecialist Avamar.Ontdubbeling is een hot item op de markt voor opslag en archivering. Het is daarmee namelijk mogelijk elementen die herhaald worden, te identificeren en zo dubbele gegevens in of tussen bestanden te verwijderen. De leverancier stelt dat het capaciteitsgebruik van opslagsystemen hierdoor sterk wordt verbeterd. Ook spelers als het door Symantec overgenomen Veritas en Diligent bieden gelijksoortige technieken aan.

Goede deal voor Tandberg

Op de tapemarkt besteedde het Noorse Tandberg Data circa 28 miljoen dollar aan de overname van zijn Amerikaanse concurrent Exabyte. Exabyte is gespecialiseerd in tape readers en libraries en staat vooral bekend om zijn VXA-tapetechnologie (gecommercialiseerd onder een OEM-akkoord met IBM voor de iSeries-AS/400). Het bedrijf schatte de groei van het product echter verkeerd in en bouwde een schuldenlast van 22,5 miljoen dollar op.Omdat Tandberg vaak het LTO-formaat voor zijn readers gebruikt, leek de overname een goede deal. De nieuwe entiteit zou een samengestelde omzet moeten draaien van 215 miljoen dollar en daarmee in 2006 de op een na grootste speler worden op de markt, na Quantum.De huidige overnames volgen op de acquisities van StorageTek door Sun, van Veritas door Symantec, van Maxtor door Seagate, van Memorex door Imation, van Outerbay door HP en van McData door Brocade.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-17T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.