Ziekenhuis moet data tijdig beschikbaar hebben

Case: Zorggroep Noorderbreedte

Storage groeit vooral sterk in de medische wereld, waar nog veel te digitaliseren valt en waar bestanden groot zijn. Denk aan gedetailleerde röntgenfoto’s en scans. “Bij ziekenhuizen gaat het om de tijdigheid van de data; hoe snel is het beschikbaar.”

"Het gaat uiteindelijk om een goede behandeling van de patient", vertelt Jan Veenstra van de Zorggroep Noorderbreedte (ZNB). Hij spreekt op het Computable-seminar Storage over de opslag en archivering, op een SAN en een archiveringsoplossing, van zijn organisatie. "Naarmate opslag makkelijker wordt, neigen mensen ernaar veel of alles te bewaren"

Opslag en archief

"Wij willen onze storage meer benutten", vertelt ict-manager Jan Veenstra van de Zorggroep Noorderbreedte (ZNB). Daarvoor heeft de zorggroep een SAN opgezet. "Met intern meer replicatie en eigen uitwijk." ZNB verbindt verschillende organisaties, met daartussen een glasvezelnetwerk, vertelt Veenstra. Belangrijk knooppunt daarbij is het datacenter in de Groningse Eemshaven, waar onder meer Google gebruik van maakt.

ZNB heeft ook een Medical Archive Solution van HP, wat het beeldmateriaal van onder meer de afdelingen radiologie en cardiologie digitaal archiveert. "We hebben al vanaf 2003 medisch beeld dat we opslaan. Dat materiaal zit grotendeels in het Archive System, behalve de online-data van de afgelopen drie tot zes maanden. Dat staat ‘live'. Op het lijstje storage-werkzaamheden voor ZNB staat nog het opzetten van de tape back-up, die enkele kilometers verderop komt te staan.

Veel data wordt gegenereerd door het Medisch Centrum Leeuwarden dat vier speciale operatiekamers heeft waar videocamera's ‘minimaal invasieve chirurgie' mogelijk maken. Door het inbrengen van de kleine camera's is minder ‘open chirurgie' nodig, maar dit levert wel flinke hoeveelheden medische data op. Die bovendien voor lange tijd bewaard moeten worden. ZNB zorgt voor die opslag en archivering. "De bewaargrens voor medische gegevens ligt nu op vijftien jaar."

Kostenmatrix

Ondanks de nieuwe eigen opslagvoorzieningen sluit Veenstra het elders onderbrengen van storage niet uit. "Dat kan bij een specialist misschien veel beter, of goedkoper. Uiteindelijk is het een matrix van kosten." Hij is genuanceerd over de kosten van storage en de besparingsmogelijkheden. "Dat is moeilijk uit te drukken."

"Daarvoor zou je eigenlijk moeten kijken naar zo'n dertig jaar terug, voordat we storage hadden. Maar da's geen zinvolle vergelijking. Elektriciteit bijvoorbeeld kost ook, maar je kunt niet zien of dat zich heeft terugverdiend." Storage en stroom, ze zijn beide onmisbaar.

Bezoek ons storage-seminar op 15 mei

Opslag loopt de klauwen uit. Al jaren, maar het wordt alleen maar erger. Als je tenminste alles maar bewaart, eindgebruikers geen regels oplegt, en zelf geen orde schept in de doublure-chaos. Hoe kun je opslag sturen, en de kosten ervan in de hand houden?

Computable reikt de helpende hand en organiseert op 15 mei 2008 een seminar over storage. Hoor de praktijkverhalen: hoe doen je collega's het en wat brengt de toekomst? Bekijk het programma en schrijf je nu in (gratis voor eindgebruikers).
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-23T12:12:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.