Storagetrends: wat is ‘hot’ in 2009

Jack van der Schoot, werkzaam bij Brocade en expert op het gebied van storage-infrastructuren, geeft zijn visie op de storagetrends voor 2009.

Jack van der Schoot heeft zeven trends voor dit jaar geïdentificeerd die belangrijk zijn voor de storage-markt. 

1. Storage groeit door
De hoeveelheid data die opslag behoefd blijft groeien, ook in deze economisch mindere tijden. Storage en storage networking worden binnen de ict-sector het minst geraakt door de economische crisis.

2. Encryptie wordt standaard
Encryptie als standaardmethode voor de beveiliging van opgeslagen data zal doorbreken in 2009. Het zal blijken dat het encrypten van data goedkoper is dan het definiëren van welke data wel of niet ge-encrypt moet worden.

3. Energieconsumptie vermindert
Storage consolidatie, server consolidatie en virtualisatie kunnen bijdragen aan deze trend, net zoals een aantoonbaar betere energie/performance verhouding voor individuele infrastructuurcomponenten.

4. Datacenters worden eenvoudiger
Veel datacenters hebben een te complexe architectuur, een erfenis uit het verleden. Te veel knooppunten en te veel kabels. Vereenvoudiging wordt de trend.

5. Thin Provisioning
Dataopslag centraliseren met betere service levels op het gebied van beheer, backup, failover, data sharing, et cetera.

6. Deduplicatie binnen WAN-links
Deduplicatie van data wordt van groot belang: het levert aanzienlijke besparingen in opslag op, maar ook op kosten van datacommunicatie.

7. Fibre Channel storage
Deze technologie wordt in 2009 nog niet verdrongen door FCoE (Fibre Channel over Ethernet) en CEE (Convergence Enhanced Ethernet), omdat de kosten van de infrastructuurcomponenten te hoog zijn, de standaarden nog niet geratificeerd zijn, en het tot een aanzienlijke verhoging van de energieconsumptie per poort leidt. 2009 is het jaar van exploratie en nog niet van implementatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is mij verteld dat backup-oplossingen die met data deduplicatie werken geen winst opleveren zodra de data encrypted is. Klopt dit of heb ik dat verkeerd begrepen? Of is dit afhankelijk van het product dan wel de leverancier?
Zo ja: Dan spreken punt 2 en 6 elkaar toch tegen? Kortom, ik ben verward.

Yep encrypte data is slecht te comprimeren/dedupliceren.
Er van uitgaande dat na de encryptie gededupliceerd wordt.

Probeer maar uit:
- Neem een groot bestand -> zip het -> X kb.
- Neem het bovenstaande bestand -> encryp het ->
-> zip het -> Y kb.

Het 2e bestand zal nu groter zijn omdat er geen regelmaat in zit. [ de encryptie ] Is dit bestand even groot/kleiner dan zit er regelmaat in en is je encryptie waardeloos.

2009 wordt toch ook wel zeker het jaar van de Solid-State-Disks, de prijzen zijn inmiddels zo laag dat het voor een hoop mensen 'goed' betaalbaar wordt. In 2008 zagen we al een hoop producten met SSD opduiken. In 2009 zal het aantal apparaten (note/net-books) met SSD, minstens verdubbelen!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-03T15:17:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.