Crisis raakt ook storagemarkt

De opslagmarkt mocht tot dusver rekenen op een volumegroei van dertig à zestig procent per jaar, maar de kans op een vertraging van die groei is voor 2009 reëel, aldus marktonderzoeksbureau IDC.

Marktonderzoeker IDC deed onlangs een onderzoek naar de bekendheid met en de invoering van nieuwe opslagtechnologieën bij 522 Europese storagemanagers. Daaruit blijkt dat de recessie bedrijven ertoe dwingt hun investeringen in storage opnieuw tegen het licht te houden. Concreet denken de storageverantwoordelijken de uitgaven voor nieuwe projecten te bevriezen. Ze denken steeds vaker na om goedkopere storagetechnologieën aan te schaffen, aldus IDC.

Toch zou de opslagmarkt in principe minder getroffen moeten worden door de beperkingen dan andere uitgaven, zoals pc's, servers, printers of netwerken. Volgens IDC is virtualisatie een terrein waarop beslissingnemers zich meer zouden willen toeleggen. Het onderzoeksbureau stelt verder vast dat de investeringen in opslag voortaan meer tactisch en op korte termijn gebeuren.

Storagetechnologieën zoals virtualisatie, deduplicatie, iSCSI en SSD worden op dit moment beschouwd als belangrijke oplossingen die de kosten van opslag kunnen beperken, maar nieuwe diensten zoals cloud computing en SaaS (storage as a service) zijn bij storagemanagers in trek om hun budgetten wat meer ruimte te geven. Bedrijven zien cloud computing vooral als een oplossing om de risico's, die verbonden zijn met opslag, onder controle te houden, maar ook om te voldoen aan de steeds striktere normen rond veiligheid, business continuity en conformiteit. De introductie van online opslagoplossingen zou de evolutie naar een opslag in de cloud moeten versnellen. De support van een cloud-infrastructuur verloopt vlotter omdat de componenten nu in pakketvorm beschikbaar zijn en dus makkelijker geïmplementeerd kunnen worden, stelt IDC.

Vierde kwartaal 2008

IDC meldt verder dat de wereldwijde verkoop van alle disk storage-systemen in het vierde kwartaal van 2008 afnam met 0,5 procent. De totale verkoop van deze systemen daalde met 5,9 procent. HP was in dat kwartaal marktleider met een omzet 1,4 miljard dollar. IBM is nummer twee met een omzet van 1,3 miljard dollar. Nummer drie is EMC (1,2 miljard dollar), nummer vier is Dell (795 miljoen dollar), nummer vijf Hitachi (424 miljoen dollar) nummer zes Sun (419 miljoen dollar) en nummer zeven NetApp (374 miljoen dollar).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-09T17:04:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.