SSD vindt weg naar servers

De laatste maanden hebben de grote leveranciers van informatieopslagsystemen, waaronder EMC, Sun en HP, hun opslagracks en servers voorzien van solid-state disk technologie (ssd). De bewegingsloze opslagtechnologie was eerst vooral in mobiele toepassingen zoals de iPod populair.

Na de consumentenmarkt betreedt de bewegingsloze opslagtechnologie van solid-state disks (ssd) nu ook de grootzakelijke markt. Onderzoeksbureau IDC schat dat de wereldwijde omzet voor de technologie zal toenemen van 515 miljoen euro in 2007 tot 15 miljard euro in 2012. Een ander bureau, Objective Analysis, rekent op een omzet van 580 miljoen euro voor de datacentermarkt.

Ssd is populair geworden in mobiele toepassingen, zoals de iPod. De voordelen ervan zijn ondere andere een lagere energieverbruik, snelheid (zowel op het vlak van schrijven als lezen) en weerstand (geen mechanisch stuk in beweging). De huidige hoge aankoopprijzen - ssd is drie tot tien keer duurder dan een klassieke harde schijf (65 euro voor een HD van 500GB, tegenover 3900 euro voor een ssd van 32GB) - dalen echter snel. De opslagcapaciteit wordt steeds hoger. Eind 2009 zijn er ssd's van 512GB.

Onlangs heeft hardwareleverancier Sun Microsystems ssd-drives geïnstalleerd in zijn x64-servers. Het bedrijf denkt er ook aan om ze in zijn instapmodellen te voorzien. HP biedt ssd's van 72GB in de modellen 6400 en 6800 van de Enterprise Virtual Array (EVA).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ga ervan uit dat de genoemde prijs van 3900 voor 32Gb niet klopt want anders verwacht ik dat Apple met een megaverlies komt en gooi ik mijn aandeeltjes eruit. :) Wel is dit een logische ontwikkeling en aangezien er meer fabrikanten zijn voor SSD tov klassieke HDD is de strijd om marktaandeel reeds begonnen. Ook de claim dat SSD sneller is, klopt m.i. niet. Dit hangt sterk af van soort data ( kleine vs grote files). Veel beweren dat de klassieke 15 rpm HDD sneller is in streaming mode. Access time van SSD is wel hoger.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-20T15:28:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.