Winnaar gekozen uit zes genomineerden

Surfnet heeft beste case

Nadat een vakkundige jury een mondelinge toelichting heeft gekregen op zes genomineerde business cases kan Computable nu de winnaar bekendmaken. Surfnet gaat er vandoor met de titel 'Beste Business Case'.

In de competitie ‘Beste Business Case van 2008' kreeg de redactie van Computable de afgelopen maanden in totaal 43 business cases aangedragen van bedrijven die hun case wilde laten beoordelen door een vakkundige jury. Deze jury koos uit deze lijst in totaal een long list van vijftien business cases (zie kader) en daaruit werden uiteindelijk zes cases gekozen die een mondelinge toelichting mochten komen geven. Genomineerd waren business cases van ProRail/Xebia, Computype/Eyos, Schleifenbauer Products, Surfnet, ASML en RDW/Unisys. Surfnet ging uiteindelijk met de titel aan de haal, gevolgd door ASML en op de derde plaats Eyos en Computype.

Jury en rapporten

In de vakkundige jury, die door Computable is samengesteld, zitten vijf grootheden op het gebied van projectmanagement en business cases. Dit zijn Jeroen Aris, senior executive bij Accenture Nederland, Fred Bons, programmadirecteur bij Ordina, Peter Storm, directeur bij Kennis&Co en hoogleraar bedrijfskunde aan de Open Universiteit Nederland, Bernard Vuijk, managing partner bij Pro4Pro en Passionned en Eric van der Wolk, partner bij Business Case Entrepreneurs.
De jury bepaalde in een eerder stadium de zes genomineerden. Deze zes business cases konden door betrokken bedrijven aan de jury worden toegelicht. Op basis van deze gesprekken stelde de jury juryrapporten op en maakte het de volgende top vijf, waarbij Schleifenbauer Products en Xebia/ProRail op een gedeeld vijfde plaats eindigden. Deze zes cases zijn ook uitgebreid terug te vinden elders op de website.

1. Surfnet, project GigaPort

Project GigaPort is voor Surfnet een complex en lastig project waarin met verschillende organisaties, zowel profit als overheid, moest worden samengewerkt. Er is proactief stakeholder management uitgevoerd en het ‘fit for purpose' innovatieve programma is op projectmatig-beheerste wijze tot stand gekomen. Ze lopen wereldwijd voorop en internationaal is dit hoog innovatief, ook in de aanbesteding. De strategie van de projectstroom is gericht op gebruik (diffusie). Ook is het knap dat je een dienst biedt aan een techneutenclub.

2. ASML, project Bres (Basic Remote Equipment Support)

In project Bres is de klantbenadering van ASML zeer sterk, iedereen wordt individueel benaderd. De business case is erg overzichtelijk en er is veel potentieel vanuit (onbedoelde) positieve bijeffecten. Het is een innovatieve toepassing van nieuwe technologie. Projectmatig is er zeer strak gestuurd, vooral de bewaking van de scope.

3. Eyos en Computype, project TypeTopia.com

Project TypeTopia.com dat Eyos bij Computype realiseerde is briljant in zijn eenvoud; online worden typecursussen aangeboden. Het is een erg vernieuwend business model, een leuk concept, al is het projectmatig wel wat minder. Er is een groot vertrouwen in de onderlinge samenwerking, dit is meer dan een partnership.

4. Unisys en RDW, project Eucaris

In het project Eucaris, dat Unisys voor het RDW in Nederland uitvoerde, moesten complexe (internationale) stakeholders gemanaged worden. Dit betreft dan ook een internationaal samenwerkingsverband met een lokale invulling. Business case en project zijn zeer strategisch en innovatief van karakter. De technologische vooruitgang dient een groot maatschappelijk belang.

5/6. Schleiffenbauer Products, project Get to know your power

De business case in project Get to know your power is ook gelijk het business plan voor Schleifenbauer Products. Het oogt zeer solide, al zal het nog wel bewezen moeten worden. Dit past in Green-IT en Prince 4 gecertificeerd is bijna niemand. Dit is een eervolle vermelding waard.

5/6. Xebia en ProRail, project InfoPlus Pub

Project InfoPlus Pub, dat Xebia in opdracht van ProRail uitvoerde, is een sterk staaltje people management. Alles draait om het motiveren van de projectmedewerkers. Het is knap hoe agile en offshore gecombineerd zijn. De business case is voor ProRail niet benoemd, ProRail was dan ook niet tijdens de presentatie aanwezig. Jammer, want deze business case stond bij minimaal één jurylid bovenaan op het lijstje.

Uitreiking

Tijdens het ITSMF Voorjaarscongres, dat op 16 april gehouden werd in ‘t Spant in Bussum, heeft Computable de prijs Beste Business Case uitgereikt aan Surfnet. Alle genomineerden waren op deze dag aanwezig en ook gaf de vakjury nog een mondelinge toelichting op de nominaties. Het ITSMF Voorjaarscongres had als thema ‘Best Practices in IT Management 2009', een onderwerp dat prima aansluit bij onze uitreiking.

Long list

Uit in totaal 43 business cases koos de jury een long list van vijftien we hieronder kort in alfabetische volgorde de negen niet-genomineerden zullen toelichten. De bevindingen en opmerkingen zijn door de jury gedaan, voorafgaand aan dat er persoonlijke gesprekken met de genomineerden gevoerd zijn. De zes genomineerde business cases zijn hiervoor al behandeld.

Eniac Essentials implementeert Salesforce.com als centraal crm- en verkoopsysteem bij Aon EMEA. Oordeel jury: een zwaar project, maar een zwakke case, strategisch een interessante keuze, ze kiezen voor meerwaarde en hoge opbrengsten, een rationeel onderbouwd project.

e-office introduceerde een online portal bij Alfa Accountants waardoor klanten en medewerkers direct toegang krijgen tot kennis en informatie. Oordeel jury: slim om werk bij de klant neer te leggen, veranderend business model, accountants zijn zeer conservatief, het is een stap voorwaarts om klant bij proces te betrekken.

Gemeente Oude IJsselstreek diende een case in over een uitwijkfaciliteit die met de gemeente Doetichem is opgezet, waaronder ook het virtualiseren van de Gemeentetelijke Basis Administratie valt. Oordeel jury: origineel, zeker bij de overheid, slim om elkaars uitwijkcentrum te worden, het is zeker geen shared service.

Interoute implementeert unified Communications bij DQ&A. Oordeel jury: brengt telefoonkosten omlaag, aantoonbaar geld verdiend met ict, ROI is duidelijk, de financiële business case-gedacht is ok, het is niet een heel complex project, de business case is duidelijk.

ISDC implementeert een business intelligence-oplossing bij Bovemij Verzekeringen om de klantenservice te verbeteren en de omzet te verhogen. Oordeel jury: er is dus blijkbaar wel een business case te maken in BI, de business case is goed maar niet vernieuwend.

IT Solution Partners transformeert Omegam Laboratoria van papieren naar digitale documenten. Oordeel jury: heel klein, maar wel uitstekend, complex in wereld van laboratoria, simpel project qua tijdsduur, betrouwbaar door ISO-normen, er wordt aan wet- en regelgeving voldaan.

Motiv ontwikkelde met Cegedim Dendrite een webapplicatie voor het creëren en beantwoorden van marktonderzoek. Oordeel jury: technologisch interessant, beschikbaar stellen aan de klant is goed, er zijn nog drie of vier organisaties die dit doen, de flexibele webshop is hetzelfde als het rentepunten-idee.

Tredion integreerde managed services in de eigen organisatie om zodoende klanten kostenefficiënt te bedienen. Oordeel jury: een leuk verhaal, al is er wel ruis voor zichzelf, dit is meer een business plan dan een business case, projectmanagement niet spannend, business wise wel interessant.

Unisys maakt omvangrijke digitaliseringsslag voor de Gemeente Oss. Oordeel jury: niet vernieuwend, impact op medewerkers is groot, geen business case vooraf opgesteld, je verwacht dit van een gemeente, al is het wel een goede stap voorwaarts, HRM is goed, project is niet uniek, maar het is wel de enige gemeente die instuurde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-16T14:30:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.