2010: zes storage- en netwerktrends

Nieuwe technologie als cloud computing en virtualisatie leiden tot een ontkoppeling van applicaties, netwerken en de onderliggende netwerk-, server- en storagesystemen. Salesmanager Jack van der Schoot bij Brocade ziet deze technologieën, samen met storage area networks en energiebeheer, als belangrijke thema's voor 2010.

1. Nieuwe technologieën als cloud computing en virtualisatie worden belangrijker
Nieuwe technologieën zullen op lange termijn leiden tot een ontkoppeling van applicaties, werkplekken en de onderliggende netwerken, server- en storagesystemen. Daarnaast zal applicatiemobiliteit een belangrijke rol gaan spelen binnen en tussen datacenters. Bedrijven zullen opkorte termijn vooral servervirtualisatie inzetten om een betere benutting van de hardware te krijgen. We verwachten dan ook dat het aantal virtual machines per fysieke server zal oplopen van zo'n 6 tot 10 nu, naar enkele tientallen virtuele instances per server. Hiermee zijn grote kostenbesparingen te realiseren op het gebied van hardware, software, management en energie.

2. Virtualisatie eist hogere bandbreedte en I/O per second
Door de groeiende servervirtualisatie worden hogere eisen gesteld aan netwerkprestaties. Bandbreedte en IOPS voor IP- en Fibre Channel-connectiviteit worden belangrijker. 10GbE en 8Gbps Fibre Channel worden gemeengoed. Dit is vooral van belang voor de ondersteuning van de mobiliteit van virtuele servers, maar ook omdat meerdere applicaties vanaf ėėn enkele server gehost worden. De hogere snelheden voor IP- en FC-interfaces zorgen ervoor dat er per server minder fysieke links naar netwerken nodig zijn. Door vermindering van het aantal netwerkinterfaces per server, is het cruciaal dat service levels per virtuele instance/applicatie kunnen worden gegarandeerd door het gehele netwerk. Ook de laag tussen de hypervisor en het OS moeten zo simpel mogelijk gehouden worden, omdat alle software-intelligentie die daarin wordt opgenomen ten koste gaat van de prestaties van een applicatie.

3. Groei IP en SAN binnen datacenternetwerk gaat door
Er zal in het komende jaar ook een verdere groei zichtbaar zijn in het datacenter voor zowel Internet Protocol (IP) als Storage Area Network (SAN). Deze groei wordt onder andere gedreven door servervirtualisatie. Dit lijkt onlogisch, maar we zien nu dat servers door virtualisatie toegang krijgen tot datacenternetwerken. Dat was eerder niet zo. Voor de koppeling van nieuwe servers zien we dat scheiding van IP en SAN gehandhaafd blijft en de voorkeur geniet boven Convergence Enhanced Ethernet (CEE) of Fibre Channel over Ethernet (FCoE).

4. CEE en FCoE krijgen meer tractie
Hoewel de voorkeur nog steeds ligt bij IP en SAN, zullen CEE en FCoE in het aankomende jaar langzaam maar zeker meer tractie krijgen. Dit wordt vooral gedreven uit nieuwsgierigheid en vanuit het facility management omdat het de bekabelingsinfrastructuur aanzienlijk vereenvoudigd.
Ratificatie van de TRILL (Transparent Interconnect of Lots of Links)-standaard verwachten wij in 2010 en zal de adoptie van CEE/FCoE versnellen. FCoE zal evenals iSCSI (Internet Small Computer System Interface) en Fibre Channel een plaats krijgen in storage networking. Wij verwachten niet dat FC zal verdwijnen aangezien perfomance van FCoE achterblijft bij 8Gbps FC. Daarnaast liggen de kosten van hardware en de energieconsumptie aanzienlijk hoger per poort dan traditionele Fibre Channel. Wij verwachten dan ook dat we 40 en 100 GbE, en 16Gbps FC dit jaar zien verschijnen in de datacenternetwerken.

5. Energiekosten en beheer blijven belangrijk
kosten van energie en beheer blijven in 2010 een belangrijk punt . Deze kosten zijn gemiddeld nog altijd 12 procent van de totale kosten van het datacenter en dat is hoger dan de investeringen die worden gedaan in bijvoorbeeld servers, storage of netwerken in het datacenter. Veel aandacht zal vooral uitgaan naar de optimalisatie van het gebruik van bestaande assets door server- en storagevirtualisatie, energiebeheer en -monitoring, hot-cold isles designs en energieverbruik van individuele componenten.

6. Openheid in infrastructuur
Of het nu gaat over de keuze van de server, operating system, servervirtualisatie (hypervisor), storage, netwerk of management tooling, het blijft belangrijk om vrij te zijn in de keuze van leverancier en componenten. Leveranciersafhankelijkheid verhoogt de kosten en beperkt de flexibiliteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-23T07:57:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.