Overnames maken EMC groot

In 2009 hadden vrijwel alle leveranciers van opslagsoftware te kampen met een terugval in omzet. Leverancier EMC beleefde eveneens een pittig jaar, maar maakte wel de meeste omzet , nauw gevolgd door concurrenten zoals HP, IBM en Symantec. Het eerste kwartaal van 2010 was EMC's beste ooit. Een reden dat het bedrijf een grote speler blijft ligt onder andere aan de reeks overnames, zoals VMware, Documentum, RSA en Data Domain.

De leverancier van opslag heeft zijn wortels in New York liggen, maar vestigde zijn kantoor uiteindelijk in Framingham, in de buurt van Boston. In 1979 startte het bedrijf als kantoormeubelspecialist dat opgericht werd door zakenmannen  Richard Egan en Roger Marino (Egon Marino Company ). Op een gegeven moment begon EMC met het aanbieden van geheugenkaarten, daarna gevolgd met harde schijven en netwerkopslag. Beide oprichters werden miljardair. Egan overleed in 2009.

Anno 2010 is de leverancier een van de grootste it-leveranciers van de wereld op het gebied van dataopslag- en beheeroplossingen. Het bedrijf verwacht een goed 2010. De leverancier groeide de laatste tien jaar vooral via acquisities. Zo is de organisatie een van de grotere spelers op het gebied van content management software (Documentum), security (RSA) en virtualisatie (VMware). De groei is de laatste jaren ook te danken aan de brede inzet van verschillende business partners die meedoen aan het EMC Velocity partnerprogramma.

Symmetrix en Clariion

De snelle groei van EMC begon rond 1994 met de introductie van de Symmetrix, een dataopslaghardware dat door grote bedrijven en telecompartijen wordt gebruikt voor het opslaan voor grote hoeveelheden data. De laatste nieuwe versie van de Symmetrix is de V-Max, dat in 2009 werd geïntroduceerd.

Naast de Symmetrix zijn de storage are networks (san) producten uit de Clariion-reeks een belangrijk hardware onderdeel van het bedrijf. Clariion werd onderdeel van EMC door de aankoop van Data General in 1999 waarvoor 1,1 miljard dollar werd betaald. Met de aankoop van Clariion-technologie kon de leverancier beter concurreren tegen de opslagproducten van IBM.

Deduplicatie

EMC had snel door dat virtualisatie-technologie geen windeieren legt. Daarom kocht het bedrijf in 2003 VMware aan voor een bedrag van 600 miljoen dollar. In datzelfde jaar werd enterprise content management (ecm) specialist Documentum aangekocht voor 1,7 miljard dollar.  Een paar jaar later zag EMC dat dataopslag en security software steeds vaker gecombineerd werden. Daarvoor kocht het bedrijf voor 2,1 miljard dollar het bedrijf RSA Security dat een encryptie standaard levert. De laatste grote aankoop van de leverancier dateert van 2009. Toen werd Data Domain, een deduplicatiespecialist, voor 2,1 miljard dollar overgenomen na een hevige overnamestrijd met rivaal NetApp.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-22T11:28:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.