Opslagmarkt verwacht goede tweede helft 2010

Storageleveranciers verwachten in de tweede helft van 2010 een heropleving van de investeringen in opslagapparatuur. Kostenbesparing rond dataopslag blijft hierbij een belangrijk punt. Andere thema’s die op de agenda van de opslagverantwoordelijke staan voor de rest van het jaar zijn onder andere deduplicatie, ssd-opslag, fibre channel 8 Gbps, thin provisioning en archivering van e-mails.

Het jaar 2009 stond voor de opslagmarkt nog in het teken van consolidatie van storage en servers. De omzetgroei in de opslagmarkt was minder dan de jaren ervoor, maar de meeste leveranciers schreven zwarte cijfers. Er werden daarbij overnames gedaan; zo kocht Oracle bijvoorbeeld Sun Microsystems voor 7,4 miljard dollar en EMC nam DataDomain voor 2,1 miljard dollar over. EMC kaapte de specialist in deduplicatie van gegevens weg vóór de neus van NetApp. Deze overname zal voor EMC het fundament vormen van een oplossing voor back-up, herstel en archivering op schijf.

Ook was er nog de overname van 3Com door HP voor 2,7 miljard dollar midden november 2009, wat de trend op het vlak van toenadering tussen opslag en netwerken bevestigde. Tot slot waren er nog enkele andere operaties van kleinere omvang. Zo heeft EMC Kazeon (eDiscovery) binnegehaald, Fujitsu heeft zijn activiteiten rond de harde schijf overgebracht naar Toshiba en Freecom is overgenomen door Mitsubishi Kagaku Media , terwijl Tandberg Data failliet is verklaard. Verder werden veel kleine storagebedrijven overgenomen, zoals OnStor door LSI of Ibrix door HP.

Investeringen, deduplicatie, ssd

Volgens onderzoeksbureau TheInfoPro, dat vorig jaar bij Amerikaanse en Europese grote bedrijven en het mkb de opslagbehoeften onderzocht, wil 45 procent van de grote organisaties zijn investeringen in opslag verhogen, terwijl 29 procent zijn uitgaven wil beperken. 41procent van het mkb voorziet een verhoging van zijn budget voor opslag, terwijl 25 procent van plan is om zijn aankopen verder te blijven afbouwen. Nog steeds zouden volgens het onderzoek de it-afdelingen voor een nieuwe opslag ter verbetering van hun productiviteit moeten kiezen en moeten anticiperen op een daling van hun infrastructuurkosten. Dat gaat vaak samen met projecten inzake virtualisatie en cloud computing.

Andere thema's die op de agenda van de opslagverantwoordelijke staan: deduplicatie en vermindering van het aantal gegevens dat op primaire supports wordt bewaard. De ondernemingen zouden zo ook verleid moeten worden door de ssd-opslag (solid state disks), fibre channel 8 Gbps en het beheer van gegevens die op virtuele servers opgeslagen zijn. Andere technologieën die nog steeds de aandacht trekken, zijn thin provisioning, de archivering van e-mails, het beheer van de levenscyclus van gegevens (ilm) en het beheer van opslagresources.

Vooruitzicht tot 2015

Tot 2015 rekenen de analisten op terugval van verschillende marktsegmenten, soms zelfs volledige verdwijning, en bepaalde spelers gaan helemaal wegvallen. Zo zou 50 procent van de opslag op harde schijf binnen vijf jaar verdwenen zijn. En over tien jaar zelfs voor honderd procent, ook al is er op korte termijn een behoefte aan harde schijven door de back-up en archivering van videocontent. Tape is vervangen door de harde schijf, dat vervolgens weer vervangen wordt door ssd, want de drie grote leveranciers van de harddisk-markt hebben hun roadmap rond ssd bekendgemaakt. Seagate presenteerde als eerste in december vorig jaar ssd's van het type enterprise-class, Western Digital nam SiliconSystems, fabrikant van ingebouwde ssd, over en Hitachi maakt zijn aanbod bekend in de loop van dit semester.

Op het vlak van opslagnetwerken kan fibre channel nog enkele jaren bestaanszekerheid hebben, onder invloed van 16 GFC, ook al zullen andere technologieën zich doen gelden in nas en san en dan met name san ssd. Tot slot heeft de duurste categorie op de markt van de raid-controllers geen toekomst, aangezien analisten het zinloos vinden te investeren in de aggregatie van iops (input/output operations per second) binnen een reeks schijven. Opslag wordt binnen vijf jaar de grootste uitgavenpost in het totale it-budget van een organisatie. Kortom, leveranciers en dienstverleners van storage staan nog mooie tijden te wachten.

Favoriete storageleveranciers

Het onderzoeksbureau TheInfoPro heeft een rangorde opgesteld van de fabrikanten die het sterkst gewaardeerd werden door de gebruikers. In het algemeen zijn EMC, NetApp en IBM het meest geliefd bij de opslagverantwoordelijken voor hun technologie, terwijl Compellent, 3Par en Hitachi Data Systems als meest dynamische leveranciers worden beschouwd. Er werd ook verwezen naar Symantec en CommVault vanwege de vooruitgang die ze in de afgelopen tijd hebben geboekt.

Na wat kleine overnames door Dell (Exanet), EMC (Archer en Greenplum) en NetApp (Bycast) en de overname van SonicWall door een groep van investeerders in de eerste helft van 2010 zou de tweede helft van het jaar gemarkeerd kunnen worden door grote(re) overnames en fusies. Zo zou het te koop staande Brocade HP of IBM gelukkig kunnen maken. Sommigen hebben het ook over de mogelijke overname van EMC door Cisco, dat zo beter gewapend zou zijn tegen IBM en HP in het toekomstige ‘converged datacenter'. Ook Dell zou zich kunnen versterken op het domein van de opslagsoftware, terwijl StorageTek van Sun - voortaan Oracle - in de etalage gezet zou kunnen worden. Tot slot zou de automatiseringstechnologie van het datacenter van BMC een tiental spelers kunnen bekoren, waaronder IBM, HP, EMC en Cisco.

In samenwerking met Datanews

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-03T10:19:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.