Bart Hogendoorn: 'Ik ben een bofkont'

Directeur HP Nederland liet eigen bedrijf schieten

Bart Hogendoorn is twee maanden in functie als ceo van ict-leverancier HP Nederland. Begin dit jaar stapte hij plots op als topman van SAP-leverancier Ctac. Daarna wilde hij een eigen bedrijf opzetten. Het liep anders. Hogendoorn legt uit.

Waarom HP?
'Ik kreeg een  telefoontje van een headhunter, de normale procedure om hier als topman binnen te komen. Vanaf dat eerste gesprek was ik direct enthousiast. De baan biedt veel afwisseling, je hebt met alle aspecten van het bedrijf te maken: het management, de uitvoering en klanten in verschillende markten. HP is een relevant bedrijf in deze sector. Ik ben een bofkont.
Deze baan is een verrijking. HP ontwikkelt zich richting consultative selling, het geven van advies bij de producten en diensten die je levert. Diezelfde ontwikkeling zie je bijvoorbeeld bij SAP, waar ik eerder lange tijd werkte. Een terugkeer naar SAP of een andere applicatie-aanbieder speelde niet. Ervaring in de hardwaremarkt deed ik eerder op in mijn tijd bij NCR.

Toch geen eigen bedrijf?
Ik was bezig met het opzetten van een eigen bedrijf. Op mijn LinkedIn-account had ik achter mijn naam de afkorting MVA gezet, dat stond voor manusje-van-alles. Daar kreeg ik veel vragen over. Mijn bedrijf zou SAP-klanten in een bepaalde branche voorzien van adviezen en hulp bij implementaties. Toen die headhunter belde, dacht ik: als ik zo'n entrepreneur was, had ik het misschien wel eerder gedaan. Je zou kunnen zeggen dat ik voor de veilige weg heb gekozen.'

Welke opdracht heeft u?
'Het verder uitvoeren van de bekende strategie, die is gedefinieerd in termen van groei, klanttevredenheid en tevredenheid van het personeel. Ik heb geen andere doelen gekregen, het roer hoeft niet om. Mijn voorganger Hans Daniëls is nu mijn baas. Hij heeft mij een grote vrijheid gegeven, kijkt niet over mijn schouder mee. Daar heb ik van geleerd. Ik zou zelf meer richtlijnen hebben gegeven. Nu moest ik vanaf de eerste dag alles vanuit mijn eigen perspectief bekijken.'

Wat ging er mis bij Ctac?
'Daar kan ik niet veel over zeggen, Ctac moet nu zijn eigen koers kiezen. Ik heb mijn vertrek als een grote teleurstelling ervaren. Je zit op zo'n post om er een succes van te maken. Niet om na zestien maanden de deur achter je dicht te trekken. Het gesprek met de commissarissen was kort, maar werd met wederzijds respect gevoerd. De ophef die ontstond over mijn vertrekregeling heeft mij verbaasd. Die regeling is vastgesteld bij mijn indiensttreding. Ik heb er bij mijn vertrek niet over onderhandeld. De commissarissen zijn de gemaakte afspraken nagekomen. Er was maar één reden om die afspraak te maken: het trackrecord dat Ctac heeft in het verslijten van ceo's.'

HP daagde onlangs de Belastingdienst over een gemiste aanbesteding. Nieuw beleid?
'Dat was een inschattingsfout. Die rechtszaak had nooit mogen worden aangespannen. Ik zie het als een leermoment. Zelfs HP maakt fouten... Het is zeker geen beleid om bij het verliezen van een aanbesteding direct juridische middelen in te zetten.'

Wat studeerde u in Mostar?
'Mostar, in het voormalige Joegoslavië? Daar ben ik nog nooit geweest. Staat dat in mijn LinkedIn-profiel? Dan is dat gehackt, anders zou ik niet kunnen verklaren hoe die informatie in mijn profiel terecht is gekomen. Ik heb gestudeerd aan de Heao in Den Haag, maar dat niet afgemaakt. Daarna heb ik Nima-studies gevolgd. Of moet ik het maar gewoon toegeven van die studie Slavische talen...?'

Wie is Bart Hogendoorn?

Bart Hogendoorn is een ict-veteraan. Zijn loopbaan begint in 1988 bij hardwareleverancier NCR. Na acht jaar vertrekt hij naar Zuid-Afrika, waar hij eerst drie jaar in de bankensector werkt, dan overstapt naar het lokale kantoor van de Duitse erp-leverancier SAP. In 2001 keert hij terug naar Europa om vice president bank- en verzekeringssector te worden. Vanaf 2003 is hij drie jaar lang ceo van SAP in Nederland, om vervolgens senior vice president Europa te worden. Topman van de Nederlandse SAP-partner Ctac in Den Bosch wordt hij in september 2008. Begin 2010 stapt hij op, hij krijgt een bedrag van 960.000 euro mee. In mei maakt HP Nederland bekend Hogendoorn aan te stellen als ceo HP Nederland en vice president Enterprise.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vraag me af of HP ook een bofkont is met deze man.
Ctac, wie kent de verhalen niet.
Hij heeft een leuk bedrag mee gekregen maar dat zegt niets van de competenties of is geld toch waar het alleen maar om gaat?

u bent gewoon jaloers

Ik kan hem maar 1 tip geven :

geef onderstaande Autoriteit Consument & Markt (ACM) informatie door aan jouw leden:

Hebt u met andere bedrijven kartelafspraken gemaakt? Dan kunt u schoon schip maken door dit te melden bij ACM. Dit noemen we ook wel een clementieverzoek. Hoe sneller u dit meldt, hoe lager de boete.
Clementieverzoek

Overweegt u uw kartel te melden? Neem dan voor meer informatie contact op met het clementiebureau van ACM. Dit kan op vertrouwelijke basis. Als u na dit gesprek besluit om geen clementie aan te vragen, dan blijft dat gesprek tussen u en de clementiefunctionaris.

Telefoonnummer: 070 - 722 2302
E-mail: clementie@acm.nl
Clementiefunctionaris: Pablo Amador Sanchez

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-07T15:29:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.