Dell breidt met Compellent dataopslagportfolio uit

Dell neemt dataopslagspecialist Compellent Technologies over voor een totaalbedrag van 960 miljoen dollar (724 miljoen euro). Compellent wordt in Nederland door een aantal it-dienstverleners verkocht aan enkele grote bedrijven, zoals Heineken, Zeeman, Business Lease en Nedcar. Compellent's storageproducten zijn bij deze klanten in trek zijn voor cloud computing, thin provisioning of ter ondersteuning van virtuele servers en desktopinfrastructuur. Technologie die Dell nodig heeft om zijn dataopslagportfolio uit breiden.

Compellent levert opslagtechnologie voor fibre channel san en isci nas-omgevingen. Deze leiden tot eenvoudiger beheer van dataopslag op disks en solid state drives (ssd's), aldus de leverancier. Compellent heeft diverse interessante storagetechnologie in huis die Dell nu aan zijn klanten kan gaan bieden. Bijvoorbeeld storagevirtualisatie. De storage arrays van Compellent virtualiseren dataopslag op diskniveau. Hierdoor kan een dynamische pool van gedeelde opslag ontstaan die verspreid kan worden en die beschikbaar is via alle aanwezige servers. Gebruikers kunnen hierdoor beter gebruikmaken van een virtuele serverplatform. Gebruikers kunnen met de aanwezige virtuele applicaties honderden virtuele volumes creëren.  

Thin provisioning

Een andere technologie die Compellent in huis heeft is thin provisioning. Hierbij wordt een vrije ruimte binnen een storage area netwerk (san) geoptimaliseerd. Als een schijf - toegekend aan een applicatie - vol dreigt te lopen, moet er een nieuwe schijf worden bijgeplaatst. Dat lijkt makkelijker dan het is. Meestal betekent het dat de applicatie stil moet worden gelegd gedurende het proces van de uitbreiding en de applicatie een nieuw logisch volume krijgt toegekend. Als het tegenzit, is een complete migratie nodig van alle data. En als die data in een gevirtualiseerde omgeving via blocks zijn weggeschreven, dan is dat een heel gepuzzel. Thin provisioning is hier de reddende engel.

Een interessante thin provisioning-technologie is Compellent's vlaggenschip Storage Center 5.4, een storagebesturingssysteem. Storage Center 5.4 biedt opslaghardware en integratie met technologieën voor servervirtualisatie. Deze oplossing bouwt de Fluid Data-architectuur van Compellent verder uit, waarmee opslagbronnen op dynamische wijze kunnen worden opgeschaald en voortdurende toegang tot bedrijfsgegevens wordt geboden. De nieuwe versie van Storage Center legt tegelijkertijd de basis voor een netwerk van Compellent-arrays die als één geheel werken.

Een nieuw onderdeel daarvan is  Live Volume dat  bedrijven in staat stelt om een netwerk van gedeelde opslagbronnen te creëren dat als één geheel kan worden beheerd en geoptimaliseerd. Dit resulteert in flexibele opslagmogelijkheden en een hoog niveau van beschikbaarheid. Tegelijkertijd wordt hiermee een einde gemaakt aan de eilandjes van opslagbronnen die normaliter ontstaan als gevolg van snelgroeiende ict-infrastructuren. Live Volume fungeert als een opslag-hypervisor: de oplossing vertegenwoordigt actieve opslagbronnen uit twee Compellent-arrays tegelijk, zodat gebruikers volumes tussen systemen kunnen verplaatsen om de voortdurende beschikbaarheid van hun gegevens te waarborgen. Daarmee wordt een oplossing geboden voor uiteenlopende problemen op het gebied van het verplaatsen van data, onderhoud, geplande downtime, load balancing en calamiteitenpreventie.

Automated tiering

Compellent biedt verder een standaard pakket aan storagediensten. Deze bestaan uit storage virtualisatie, thin provision, continue snapshots, dynamische migratie van storage. Bij andere storageleveranciers worden deze als optie aangeboden en moet er voor betaald worden. Het is nog afwachten of Dell deze diensten binnen het pakket houdt. Daarnaast biedt Compellent nieuwe storagefuncties die automatisch op de Compellent-arrays worden geïnstalleerd. Voor klanten komen nieuwe eigenschappen beschikbaar die toe te passen zijn op hun Compellent-producten.

Compellent levert zijn producten via een aantal  ict-dienstverleners in Nederland, waaronder Inter Access, Issue Information Technology, OneSolution Informatisering, Tectrade, Comparex en Weerts Technology (Wetec). Mark Lacroix, adjunct-directeur van OneSolution, zegt dat Compellent goed is in te zetten voor automated tiering. 'Hierbij kan je dataopslag op sas en sata disks combineren.'

Compellent's Storage Center kan diskruimte besparen, omdat automatisch weinig gebruikte data naar goedkopere dataopslagonderdelen wordt verplaatst, aldus Lacroix. Hardwarekosten kunnen hierdoor flink verlaagd. Commercieel directeur Ronald van Heek van Tectrade is te spreken over Compellent, maar nu het onderdeel van Dell wordt, houdt het wat hem betreft op. ‘De overname door Dell betekent het einde van de partnership met Compellent. We doen namelijk geen zaken met Dell omdat het ook direct verkoopt.'

Zeeman

In Nederland wordt Compellent geleid door de Amerikaan Steven Dahlin, hoofd Europese verkoop. Steven Dahlin werkt sinds 2005 bij de storageleverancier en was eerder werkzaam bij Multi-Tech Systems en Shavlik Technologies. Hij verkoopt Compellent uitsluitend via dienstverleners. Compellent maakt geen gebruik van direct sales en legt de focus daarentegen op het begeleiden van partners bij het verkoopproces. Hun resellers bedienen in Nederland klanten van Compellent, zoals Heineken, Nedcar, Zeeman, van Amyde, Network Solutions, Business Lease, Hendrix Genetics en Ezwim. Dahlin: ‘Door ons te richten op het verbeteren van gebruik, prestaties, beheer en rapportage, leveren we oplossingen waarmee het gebruik van harde schijven lager wordt. Er wordt verder op stroom en afkoelingsuitgaven bespaard en dat levert financiële en milieuvoordelen op.'

Dahlin zegt dat Compellent nauw samenwerkt met andere grote it-leveranciers om verder te groeien in datacenters. 'Zo zijn de producten van Compellent, zoals site recovery manager (srm), geschikt voor de virtualisatiesoftware van VMware, Citrix Xeon en Microsoft Hyper-V. Ook wordt er nauw samengewerkt met Cisco. Zo is de technologie van Compellent geschikt voor Cisco's unified computing system (ucs).'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Dell koopt dataopslagspecialist Compellent

Dell aast op dataopslagspecialist Compellent

Compellent breidt samenwerking met VMware uit

Nieuw Compellent Storage Center

Koers Compellent stijgt na overnamegerucht

Investeerders klagen Compellent aan

Compellent levert Brocade switches

Compellent introduceert Storage Center 5

Compellent levert SAN-oplossing voor MKB

Compellent nestelt zich in Nederland

Compellent biedt ssd storage met tiering op blokniveau

Dell neemt securityleverancier SonicWall over

Dell consolideert zijn dataopslag onder Fluid

Dell introduceert dataopslag met deduplicatie

Dell organiseert zijn eerste Storage Forum in Europa

Hoogwaardige producten leveren Dell winst op

Issue levert WVS-groep dataopslag van Dell

Dell gaat MKB meer ICT-diensten bieden

Woningcorporatie verruilt HP voor Dell

Dell levert nieuwe storage-oplossingen

Dell vergroot winst door hogere marges

Dell transformeert naar dataopslagleverancier

Dell rondt overname Compellent af

Winst Dell stijgt fors door diensten en bedrijven

Storagemarkt ziet herstel en overnames in 2010


Reacties

Compellent wordt Dell. lol.
Was een kwestie van tijd voordat ze werden overgenomen.

Sinds 2005 20 klanten in Nederland opgebouwd. Dell kan in Nederland voor een enorme boost zorgen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-22T08:07:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.