Top-10 storage ontwikkelingen in 2010

In 2010 was er genoeg nieuws te melden uit de wereld van dataopslag. Zo waren een aantal grote overnames. HP nam 3Par over. Dell nam Compellent, Ocarina en Exanet over. Dot Hill kocht de storagevirtualisatietechnologie van Cloverleaf. En EMC kocht Isilon en Bustech, leverancier van virtual tape library technologie. Verder was er goed nieuws voor de storageleveranciers en dienstverleners, omdat de wereldwijde dataopslag markt herstelt van de recessie. Nieuwe storagetechnologieën zijn in trek, zoals cloud storage en ssd’s. Computable zet de top-10 opslagontwikkelingen van 2010 op een rij.

2010 was het jaar dat de markt voor dataopslag herstelde. Grote leveranciers zagen hun omzetten en winsten weer toenemen. Ondanks de recessie bleven bedrijven dataopslag kopen, omdat de hoeveelheid data die moet worden opgeslagen, verder groeit. In september 2010 rapporteerde onderzoeksbureau IDC dat de totale omzet uit disk storage systemen het afgelopen jaar met 20,7 procent is gegroeid naar 6,8 miljard dollar. De totale opslagcapaciteit groeide met 54,6 procent naar 3645 petabytes.

Leveranciers ontwikkelen en leveren nieuwe technologieën om de grote hoeveelheid data slim op te slaan, zoals solid state drives (ssd's) and datadeduplicatie. En als ze de technologie zelf niet in huis hadden, werd nieuwe technologie overgenomen.

1. HP wint strijd rond 3Par

HP won afgelopen september 2010 de slag om dataopslagbedrijf 3Par. HP nam toen voor 2,35 miljard dollar 3Par over. Dat was meer dan rivaal Dell er voor over had. 3Par heeft interessante technologie voor HP, zoals clustering, tiered storage en thin provisioning. Dell beschadigde met zijn interesse voor 3Par het samenwerkingsverband met EMC, dat een grote concurrent is van 3Par. EMC's ceo Joe Tucci vond de interesse van Dell in 3Par ‘onaangenaam'.

2. Dell wordt groter in storage

Dell is druk bezig zijn storageportfolio uit te breiden. Het is al een paar jaar succesvol met het overgenomen EqualLogic. In januari 2010 nam het storage virtualisatietechnologie van Cloverleaf over. In februari nam Dell het bedrijf Exanet over, leverancier van geclusterde nas-technologie. In juli werd Ocarina Networks overgenomen, leverancier van deduplicatie hardware en software.

De grootste overname van Dell betrof Compellent, dat in december voor 960 miljoen dollar werd overgenomen. De storage-producten van Compellent zijn bij klanten in trek voor cloud computing, thin provisioning of ter ondersteuning van virtuele servers en desktopinfrastructuur. Dell heeft deze technologie nodig om zijn dataopslagportfolio uit breiden.

3. Storage leveranciers actiever in data warehousing

Grote leveranciers van dataopslag zijn in 2010 actiever geworden in de markt voor data warehousing. Hierbij worden grote data opgeslagen en geanalyseerd. Deze ‘business analytics' markt is volgens onderzoeksbureau IDC tot 2014 goed voor een gemiddelde jaarlijkse groei van 7 procent. Daar spelen grote leveranciers op in door bedrijven over te nemen.

IBM kocht afgelopen november 2010 datawarehouse specialist Netezza voor 1,7 miljard dollar. EMC nam in oktober van 2010 Greenplum over, dat onder andere een datawarehouse appliance levert. Oracle heeft met de technologie van het overgenomen Sun de Oracle Exadata Database Machine warehouse appliance op de markt gezet.

4. Opkomst van primaire storage deduplicatie

Datadeduplicatie-technologie wordt steeds vaker toegepast voor backup en archivering. Naast grote partijen zoals EMC, NetApp en Dell (dat Ocarina Networks overnam) zijn een aantal kleine partijen actief in deze markt, zoals BridgeStor, Ashaway, GreenBytes en Permabit. Zij bieden allen primaire storage deduplicatie-technologie.

5. Opkomst van storage clouds

Tal van dataopslagleveranciers onthulden in 2010 nieuwe strategie voor storage clouds. Het bedrijf i365, onderdeel van Seagate, introduceerde voor ict-dienstverleners het EVault Cloud-Connected Service Provider programma. De dienstverleners bieden aan hun klanten, via een storage appliance en software, storageclouddiensten. Leveranciers EMC, NetApp, IBM, Symantec, CommVault, en Double-Take maakten hun software geschikt voor public en private clouds.  

6. EMC neemt Isilon over

EMC kocht afgelopen november 2010  voor 2,25 miljard dollar Isilon, leverancier van network attached storage. Hiermee hoopt EMC zich sterker te positioneren tegen rivaal NetApp, dat het afgelopen jaar sterk groeide waaronder ook in Nederland. Isilon-producten worden gecombineerd met de Atmos storage appliances voor het leveren van schaalbare storage clouds voor het opslaan van ‘big data'. Dat zijn grote hoeveelheden data afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek, mediabedrijven of de olie- en gasindustrie.

7. Consolidatie in data protectie software markt

De markt voor data protection software consolideerde verder in 2010. Vision Solutions nam in juli Double-Take over voor 242 miljoen dollar. Vision krijgt door de overname software voor data protectie & recovery, datareplicatie, en applicatiebeschikbaarheid in huis. Deze software is geschikt voor klanten die Microsoft Exchange, SQL, en SharePoint gebruiken. Leverancier van systems management software Quest Software nam in november backupspecialist BakBone Software over voor nog geen 55 miljoen dollar. Bakbone levert onder andere continuous data protection (cdp) deduplicatie, replicatie, back-up & recovery voor heterogene omgevingen.

8. Solid State Drive (ssd) steeds meer in trek

Steeds meer leveranciers leveren solid state drives (ssd's) mee in hun dataopslagoplossingen, zoals EMC, Oracle/Sun, NetApp, Dell, Fujitsu en IBM. Sommige leveranciers leveren gestandaardiseerde insteekkaarten (pci-e: peripheral component interconnect express) ssd's. Daarnaast zakt de prijs van ssd's langzamerhand en wordt er meer aangeboden. De gebruiker heeft daardoor meer keuze aan ssd's van verschillende fabrikanten. Dat zijn partijen zoals Hitachi, Intel, Seagate, Western Digital, Samsung, Toshiba, Kingston en een aantal kleinere leveranciers.

9. Cisco meer actief in storage

Netwerkleverancier Cisco werd in 2010 actiever in de markt voor dataopslag. Cisco werkt sinds 2009 al nauw samen met EMC en VMware, onder andere via het Vblock storage platform. Hiermee probeert Cisco zijn unified computing system (ucs) breder in de markt te zetten. UCS is een technologie die storage, servers en netwerken combineert. In 2010 breidde Cisco zijn samenwerking op het gebied uit met dataopslagleverancier NetApp, een rivaal van EMC. Hier wordt technologie van Cisco UCS, VMware en NetApp verpakt onder de naam FlexPod architectuur.

10. Nieuwe storage start-ups

In 2010 kwamen nieuwe bedrijven op de markt die specifieke storagetechnologie leveren. Dat zijn partijen zoals StorSimple, dat hybride storage appliances voor de cloud levert. Of Clustrix, leverancier van geclusterde databasesystemen voor applicaties die beschikbaar zijn via internet. Nieuwkomer BridgeStor levert appliances voor primaire deduplicatie.

Specialist Rectiphy levert back-up voor Microsoft Hyper-V virtual servers. Cirtas Systems levert arrays en appliances voor de storage cloud. Nimble Storage levert een storage array dat flash geheugen combineert met sata-disks voor onder andere primaire back-up en disaster recovery.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-31T13:30:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.