Solid state drive vervangt harde schijf

Vraag naar ssd groeit door dalende prijzen

Dit artikel delen:

De vraag naar solid state drives (ssd) voor notebooks, servers en dataopslagsystemen neemt toe. Volgens onderzoeksbureau IDC groeit de wereldwijde markt voor ssd's tot 2013 jaarlijks gemiddeld met 54 procent. De toenemende vraag naar ssd's wordt mogelijk gemaakt door dalende prijzen van flash memory chips. Daarnaast neemt het aanbod van betaalbare ssd's en flash-geheugenmodules toe. De vraag naar ssd's groeit ook in de Nederlandse markt. Verwacht wordt dat ssd’s uiteindelijk harde schijven gaan vervangen. Ssd’s hebben echter naast de vele voordelen ook een aantal nadelen.

Solid-state drives (ssd's) zijn één van de meest populaire dataopslagproducten van dit moment. Dat komt door de groeiende vraag naar meer dataopslagcapaciteit voor pc's, notebooks, servers, netwerken en dataopslagsystemen. Steeds meer gebruikers ervaren ssd's als sneller, minder lawaaierig en betrouwbaar. Grote internationale leveranciers, zoals Intel, OCZ, Micron, Kingston en Samsung, spelen daarop in met nieuwe ssd's.

Ssd's zijn niet goedkoop en concurreren daardoor nog steeds met harde schijven, ofwel harddisk drives (hdd). Maar ssd's zijn in opmars door de dalende prijzen en een grotere aanbod dankzij de verbeterde productieplanning van leveranciers. IDC verwacht daarom dat de ssd-markt tussen 2008 en 2013 elk jaar gemiddeld met 54 procent groeit. Michael Bloebaum, directeur van SSD Distribution uit Tilburg, beaamt de cijfers van IDC. ‘Elk jaar merken we een grotere vraag naar ssd's. Het afgelopen jaar nam de vraag naar ssd's met 50 procent toe.´

Solide

Een solid state drive slaat gegevens snel op met behulp van een flash- of sdram-geheugen. Ssd's worden steeds vaker gebruikt in computertoepassingen waar eerst een harde schijf gebruikt werd. Verwacht wordt dat ssd's langzaam harde schijven gaan vervangen.

Een ssd is ‘solide' omdat het geen bewegende onderdelen gebruikt. Dit in tegenstelling tot harde schijven die gebruik maken van ronddraaiende ‘platters'. Dankzij het ontbreken van bewegende onderdelen in een ssd is de kans op mechanische fouten miniem. Daarnaast is data sneller opvraagbaar en op te slaan dankzij de snelle zoektijd van een ssd van nog geen 0,1 milliseconde. De snelle zoektijd is mogelijk dankzij meerdere flash-geheugenkaarten die in een ssd zitten die elk apart data wegschrijven. Ssd's worden daarom vaak als opstartschijf gebruikt. Hierbij wordt het besturingssysteem of zware applicaties op een ssd gezet.

Video

Solid state disks zijn onder te verdelen in twee typen: singel level cell (slc) en multi level cell (mlc). De single level cell (slc) is speciaal voor grootzakelijke omgevingen. De multi level cell (mlc) ssd's zijn minder duur en hebben minder schrijfcapaciteit. Mlc ssd's zijn goed voor het toepassen van video en databasezoekopdrachten.

Verder zijn er ssd's die via pci en pci express (pcie)-kaarten worden aangesloten op het moederbord. Deze kunnen nog hogere snelheden halen, maar zijn vaak duurder dan de via sata aangesloten exemplaren. Michael Bloebaum van SSD Distribution zegt dat de snellere variant van ssd's steeds vaker wordt gebruikt in servers. 'Hierbij kan data sneller worden opgeslagen en wordt de beschikbaarheid van applicaties verbeterd.'

Voordelen en nadelen

Ssd's hebben een aantal voordelen. Zo presteert hardware met ssd's sneller en is er geen lange opstart nodig. Verder bieden ssd's een snelle toegang tot het geheugen. Ssd's zijn stiller en hebben een hoge tolerantie en betrouwbaarheid. Ook hebben ssd's een langere levensduur en raken ze niet oververhit, doordat er geen mechanische onderdelen meer aanwezig zijn. Voor een notebook met een ssd geldt dat de batterijduur van de accu langer mee kan gaan, aldus Bloebaum.

Maar er zijn nog nadelen aan ssd's. De prijs van een ssd per gigabyte is nog steeds vele malen hoger dan een harde schijf. De capaciteit van een ssd is nog niet zo groot als die van een harde schijf. Verder kan een ssd minder snel presteren. Na veel herschrijven van data wordt een ssd namelijk trager. Nieuwe technieken zoals het ‘Trim'-commando zorgen ervoor dat ssd op snelheid blijft en optimale schrijfprestaties behoudt. Trim zoekt naar data op de ssd die niet meer gebruikt worden en verwijdert deze. De meeste nieuwe ssd's zijn bijna allemaal uitgerust met de 'Trim'-functie, dat onder andere geschikt is voor Windows 7.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat er grote vraag is naar Solid State Drives en flash memory is meteen ook een probleem. Volgens Seagate is er onvoldoende productiecapaciteit om naast de mobile devices (Pads, Smartphones, etc. etc.) ook een substantieel deel van de notebooks van SSD's te voorzien op afzienbare termijn. Zie ook: http://www.seagate.com/docs/pdf/corporate/seagate-view-nand-flash-gen.pdf

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-24T09:04:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.