Vervuiling funest voor plan Utrechts datacentrum

Het plan van het bedrijf Centereo om een datacentrum in Utrecht te openen is mislukt. De gevonden locatie op het industrieterrein Lage Weide bleek na onderzoek zwaar vervuild. Een sanering zou te veel vertraging en kosten met zich meebrengen. Omdat er ook geen alternatief voor handen was op de vastgoedmarkt in Utrecht, trok de investeerder zich terug. Het plan is nu overgenomen door een telecombedrijf dat in de loop van dit jaar met een datacentrum in de regio wil beginnen.

Centereo was het initiatief van Maarten Engelen en Eric Veraart. Samen met een aantal informele investeerders wilden zij eind 2010 in Utrecht een co-locatieruimte van zeshonderd vierkante meter ingericht hebben. Engelen verklaarde in 2010 in Computable dat de regio Utrecht een witte vlek is als het gaat om de beschikbaarheid van datacentra.

Benzeen

Centereo vond huisvesting op het industrieterrein Lage Weide, een geschikt gebied voor een datacentrum vanwege de goede bereikbaarheid (langs de A2) en beschikbare stroomvoorziening. Het bedrijfsgebouw aan de Uraniumweg 13 was groot genoeg (1250 m2) om er een co-locatieruimte in te richten. Voordat de verbouwing van het pand aan de Uraniumweg van start kon gaan, bleek uit een bodemonderzoek dat de grond op dit adres en de omgeving zwaar vervuild is.

'Er lag een rapport over een lichte vorm van vervuiling aan de rand van het perceel. Op het nabijgelegen perceel heeft namelijk een kopersmelterij gezeten en daarna een autobedrijf', vertelt Engelen. 'Omdat het rapport al een aantal jaren oud was, hebben wij een nieuw onderzoek laten uitvoeren. Daaruit bleek dat de vervuiling van de bodem zich via het grondwater had uitgebreid. De grond van nummer 13 was inmiddels zwaar vervuild geraakt met onder andere benzeen.'

Op slot

Engelen stelt dat een grondsanering een te grote vertraging en kostenpost zou opleveren voor Centereo. Bovendien zou er grond afgegraven moeten worden terwijl het datacentrum operationeel zou zijn. Dat bracht een te groot bedrijfsrisico met zich mee met het oog op de bekabeling. 'We moesten helaas afzien van deze locatie. We hebben nog gezocht naar een alternatieve plek voor het realiseren van een datacentrum, maar dat lukte niet snel genoeg. Uiteindelijk trok onze vastgoedinvesteerder zich terug waardoor er een punt achter Centereo moest worden gezet. De 'time to market' werd ongewis, waardoor het investeringsrisico als te hoog werd ingeschat', zegt Engelen.

Nieuwbouw was geen optie, want zoiets kost tijd, licht hij toe. Het lukte ook niet om bestaande bouw te gebruiken. De vastgoedmarkt in Utrecht zat op slot. Er bestonden wel mogelijkheden in en om de stad Utrecht, maar eigenaren wilden liever wachten op betere tijden zodat ze een hogere verkoopprijs konden bieden, aldus Engelen.

Lange adem

Partner ICT Room, die was aangetrokken om de co-locatieruimte mee te helpen richten, vindt het besluit van Centereo om niet door te gaan met de Uraniumweg begrijpelijk. Toch vindt algemeen directeur Honoré du Puy het jammer dat Centereo de plannen helemaal heeft afgeblazen.'Het starten van een datacentrum blijft een proces van de lange adem. Het plan om in de regio Utrecht zo'n rekencentrum neer te zetten is gelukkig overgenomen door een telecomdienstverlener. Die zal binnenkort starten met de bouw ervan.'

Maarten Engelen noemt de regio Utrecht een lastige vastgoedmarkt om een datacentrum te starten. 'Het is opvallend dat er in allerlei provincies tot aan Flevoland toe datacentra worden geopend, maar dat dit in Utrecht, waar toch veel ict-bedrijven zijn gevestigd, niet van de grond komt.'

Saneringsplannen

Volgens de gemeente Utrecht is de Uraniumweg 11 de bron van de vervuiling. Daar heeft onder andere een autobedrijf met (waarschijnlijk) lekkende tanks gezeten en is de grond daardoor vervuild geraakt met olie en aromaten (onder andere benzeen). De eigenaar moet de grond rond 2013/2014 gesaneerd hebben. Voor de Uraniumweg 13 lag er een saneringsplan, waarbij het perceel met behulp van doeken in de grond zou worden afgeschermd van het vervuilde perceel nummer 11, maar dat plan is door de gemeente afgekeurd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-28T12:38:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.