Dell transformeert naar dataopslagleverancier

Dit jaar integreert Dell zijn aangekochte dataopslagproducten. Het gaat hierbij om de EqualLogic (iscsi storage), Ocarina (deduplicatie), Exanet (schaalbare nas) en Compellent (tiered storage). De samengestelde dataopslagproducten worden dan als complete oplossingen aan klanten aangeboden. Dell bouwt sinds 2007 een dataopslagportfolio door bedrijven over te nemen.

Dell begint met overnemen in 2007, toen het bedrijf voor 1,4 miljard dollar EqualLogic kocht. Dit is een specialist op het gebied van iscsi-dataopslag. Vervolgens hield Dell zich twee rustig, maar in 2010 schakelde Dell naar een hogere versnelling. Zo werd Exanet overgenomen, een ontwikkelaar van geclusterde nas-technologie. Bijna een half jaar later werd Ocarina Networks overgenomen, dat contentbewuste deduplicatie technologie levert. Eind 2010 werd storagevirtualisatiespecialist Compellent voor 876 miljoen dollar overgenomen.

3Par en Isilon

Niet alle overnamepogingen zijn gelukt. Zo slaagde Dell er niet in om 3Par, leverancier van storage arrays, over te nemen. Dell bood 1,5 miljard dollar voor 3Par, maar concurrent HP ging er met 3Par vandoor door 2,35 miljard dollar neer te tellen voor de niche-storagespecialist. De overnamestrijd tussen HP en Dell om 3Par zorgde voor een relatiedip veroorzaakt in de EMC/Dell-alliantie. Volgens EMC-directeur Joe Tucci viel de verkoop van de EMC Clariion midrange storage arrays via Dell tegen tijdens de overnamestrijd rond 3Par.

Die relatiedip kwakkelde voort toen Dell een oogje had op Isilon, leverancier van geclusterde dataopslagsystemen. Uiteindelijk was het EMC zelf die er met Isilon vandoor ging door er 2,5 miljard dollar voor neer te tellen. Daarna zei Tucci dat Cisco voortaan een strategische partner is, en niet langer Dell.

VIS en vStart

Met EqualLogic, Exanet, Ocarina, Compellent en Dell's eigen PowerVault-opslagysteem heeft het Texaanse bedrijf een breder storageaanbod voor zijn zakelijke klanten. Zo worden dit jaar de schaalbare nas-systemen van Exanet geïntegreerd met  EqualLogic en de PowerVault-oplossingen. Daarna volgt de integratie met producten van Compellent, waarmee klanten van automatische tiering gebruik kunnen maken. Verder wordt de Ocarina-deduplicatietechnologie geïntegeerd met PowerVault- en EqualLogic-producten.

Robin Kuepers, enterprise marketing director EMEA bij Dell, zegt door de integratie van zijn dataopslagproducten een geconvergeerde infrastructuur aan klanten te kunnen bieden. ‘De storage, servers en netwerkswitches worden aangeboden onder Dell's Virtual Integrated System (VIS). Binnen VIS wordt gebruik gemaakt van fibre channel, iscsi en blades, waarmee gebruikers effectiever met hun data om kunnen omgaan. Dell  heeft verder de schaalbare dataopslagoplossing vStart aangekondigd. Dit is een samengestelde virtualisatiebundel die bestaat uit software, hardware en diensten. Dell vStart bestaat uit PowerEdge-servers, EqualLogic-storage, PowerConnect-switches en maximaal tweehonderd virtuele machines (vm's).'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-27T08:03:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.