Serie: Vier nas'en voor het mkb getest

Deel 3: Netgear Readynas Ultra 6

De Amerikaanse netwerkfabrikant Netgear leverde ons een zwarte nas met zes schijfsleuven in het formaat van een microtoren-pc. Het Linux-gebaseerde Readynas-besturingssysteem werkt uiteraard ook met Windows- en Mac-clients, net zoals dat het geval is bij de andere Linux-gebaseerde nas’en in deze test.

Een groot stuk van de voorkant van de Readynas Ultra 6 wordt in beslag genomen door een klep die we kunnen openen. Daarachter zitten dan de zes schijfsleuven. Een schijf kan dus ook vanaf de voorkant vervangen worden. Bovenaan aan de voorkant vinden we statuslampjes, een aan- en uitknop, een usb-aansluiting en een back-upknop. Die laatste dient om vlug een back-up te maken van de nas op een aangesloten usb-volume. Helemaal bovenaan is er een groot blauw lcd-scherm met statusinformatie. Achteraan vinden we nog twee usb- en twee netwerkaansluitingen.

Functionaliteit

Met zes schijfsleuven kun je alle mogelijke raid-configuraties aan. Opvallend is, dat Netgear een eigen raid-systeem ontwikkeld heeft: X-raid. En X-raid 2 is voor minstens twee schijven met zowel prestatieverbetering als redundantie. Zo'n configuratie kan dan volautomatisch uitgebreid worden door de nas uit te zetten, de extra schijven toe te voegen en de nas weer aan te zetten. Het Readynas-besturingssysteem zal dan de X-raid configuratie volautomatisch uitbreiden met de toegevoegde extra schijven, terwijl je de nas volwaardig kunt gebruiken. Als hij klaar is met de uitbreiding, heb je niet alleen meer capaciteit, maar ook de meervoudige werksnelheid van één schijf. Ook om de geïnstalleerde schijven door grotere te vervangen kun je deze werkwijze volgen. Voor wat betreft de netwerkfunctionaliteit biedt Readynas alle mogelijke netwerkdiensten voor zowel Unix/Linux-, Windows- als Mac-gebruikers. Vrijwel alles wat je maar kunt wensen zit erin: ook mediaserver- en iTunes-server. Alleen voor bewakingscamera's heeft hij niets specifieks aan boord.

Beheer

Net zoals bij de andere nas'en gebeurt de eerste configuratie via een netwerkdetectiehulpmiddel dat alleen voor Windows gemaakt is en grappig genoeg raidar heet. Raidar toont voor elke gevonden Readynas de nas-status, de volumestatus, het aantal schijven in gebruik voor dat volume en hun individuele status, plus de temperatuur-, ventilator- en ups-status. Allemaal met overzichtelijke groene of rode bolletjes. Raidar heeft knoppen waarmee je de setupprocedure kunt starten of kunt browsen naar de beheerinterface. Nodig heb je Raidar niet, aangezien het lcd-scherm van de nas ook het geconfigureerde ip-adres laat zien waar je naartoe moet surfen voor het beheer.
Het hele beheer gaat dus via de ingebouwde Readynas-webinterface. Die biedt een wizard-interface of een geavanceerde beheerinterface. De eerste is een vorige/volgende-dialoog en de tweede is een menugestuurd beheer. Daarbij krijg je de menurubrieken netwerk, beveiliging, diensten, volumes, shares (netwerkdelingen), back-up, printers, systeem en status. Het geconfigureerde X-raid-volume noemt Netgear overigens 'Volume C', duidelijk een knipoog naar Windows-gebruikers, hoewel Windows-novices een verwijzing naar drive C: eerder verwarrend kunnen vinden. Het beheer is gebruiksvriendelijk genoeg, al vinden we de wizardinterface erg beperkend, zodat je toch al gauw moet overschakelen naar de geavanceerde interface.

Prestaties

Softwarematige raid-systemen schrijven meestal de helft trager dan ze lezen. Deze Readynas is daar geen uitzondering op. Als hij puur moet schrijven (aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden en mappen kopiëren naar de nas toe), doet hij dat het traagst. De Readynas is net als de andere een stuk sneller als hij voornamelijk mag lezen. Wij maten 62,5 MBps als gemiddelde werksnelheid tijdens de benchmark. Dat zijn in deze test topprestaties.

Conclusie

Deze Netgear Readynas Ultra 6 is een indrukwekkende zessleufs-nas qua functionaliteit en qua prestaties. En de prijs valt nog mee ook.

Tabel met productinformatie en testresultaten

U kunt de tabel hier downloaden.

DE SERIE: Vier nas'en voor het mkb getest

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-18T14:21:00.000Z Jozef Schildermans en Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.