Oracle baseert storageportfolio op vier pilaren

Leverancier breidt uit na overname Pillar Data

Oracle heeft zijn dataopslagportfolio onlangs uitgebreid door de overname van Pillar Data, leverancier van schaalbare storage area network (san) en network attached storage (nas). Oracle heeft nu vier pilaren waarop de dataopslagstrategie is gebaseerd. Dat zijn oplossingen van Pillar Data, Exadata, Oracle ZFS-storage appliances en de StorageTek-tape library.

Oracle's storageporfolio bestaat uit oplossingen van het overgenomen Sun Microsystems, zoals network attached storage en tape libraries. Volgens John Fowler, baas van Oracle's divisie Systems, is de dataopslagstrategie van Oracle gebaseerd op vier pilaren. Ten eerste is er de Exadata-oplossing. Exadata is een combinatie van Sun-hardware met Oracle-databasetechnolgie. Volgens Oracle is het 's werelds snelste machine voor zowel datawarehousing als online transaction processing (oltp).

De hoge snelheid wordt gerealiseerd door ingebouwd gebruik van industriestandaard hardwarecomponenten, Sun FlashFire-technologie, Oracle Database 11g Release 2 en Oracle Exadata Storage Server Software Release 11.2. De toevoeging van Exadata Smart Cache Flash gebaseerd op Sun FlashFire-technologie levert bovendien goede prestaties en schaalbaarheid voor online transaction processing (oltp). Er zijn wereldwijd meer dan duizend Exadata-systemen verkocht, waaronder aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam

ZFS-storage

De tweede pilaar bestaat uit nas-oplossingen van het voormalige Sun die gecombineerd worden met het zfs-storagebesturingssysteem. Hiervan zijn wereldwijd tweeduizend systemen van verkocht. Het door Sun ontwikkelde zettabyte file system (zfs) is een 128-bits open source filesystem. De voordelen van zfs zijn de praktisch oneindige schaalbaarheid en performance, ongelimiteerd aantal snapshots, clones en bestandsgroottes. Ook biedt zfs deduplicatie, thin provisioning, replicatie, storage virtualisatie en compressie.

Zfs ondersteunt zowel file-gebaseerde, block-gebaseerde en fiber channel storage. De standaard geleverde protocollen zijn onder andere iscsi, nfs, smb/ cifs, ftp, http, rsync en msad. Zfs-gebaseerde oplossingen bieden heterogene block en file-replicatie en open management api. Veel voorkomend storagebeheer voor VMware ESX en Citrix Xen-servers, zoals instellen van policies, back-ups, cloning en virtual machine (vm) management, kan op één centrale plek worden uitgevoerd via een grafische user interface.

Pillar Data

De derde pilaar bestaat uit Pillar Data's Axiom san array. Dit is Oracle's eerste san-oplossing. Het enige wat bij Oracle nog ontbrak was een storage area network (san)-oplossing. Sun en HDS hadden vroeger een resellerovereenkomst waarbij Sun de technologie van HDS verkocht aan klanten. Die overeenkomst werd begin 2010 door het bedrijf van Larry Ellison opgezegd. Oracle had toen geen goede block-gebaseerde san-oplossing in huis, vandaar dat het Pillar Data overnam.

Een Pillar Axiom-dataopslagoplossing kan prioriteiten geven aan bepaalde applicaties, in het vakjargon ook bekend als ‘application aware storage'. Hierdoor is het mogelijk om in gemengde omgevingen aan iedere applicatie de juiste hoeveelheid resources als geheugen, processorkracht en aantal iops (input/output operations per second) te koppelen. Applicaties die een hoge performance vragen, zoals databases en andere kritische applicaties, krijgen dan meer prioriteit.

Applicaties die minder performance nodig hebben, zoals back-up, archivering en bestandsopslag, krijgen een lagere prioriteit. Pillar garandeert schriftelijk een utilisatie van 80 procent. Dit betekent dat in een gemengde omgeving het systeem met minimaal 80 procent kan worden gebruikt met de juiste performance (iops) voor alle aanwezige applicaties. Oracle zegt dat er wereldwijd 1500 systemen van Pillar Data aan zeshonderd klanten zijn verkocht.

StorageTek-tape library

De vierde pilaar van Oracle's dataopslagportfolio bestaat uit de StorageTek-tape library-producten. Sun kocht in 2005 voor 4,1 miljard dollar tapeopslagspecialist StorageTek. Oracle introduceerde begin 2011 de nieuwe StorageTek T10000C-tapedrive voor de grootzakelijke markt. De nieuwe tapedrive is volgens Oracle geschikt voor beveiliging, consolidatie, archivering van data in cloudomgevingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-01T08:05:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.