Evoswitch opent aanval op Londen

Geen angst voor een nieuwe datacenterdip

De Nederlandse datacenterexploitant Evoswitch uit Haarlem investeert fors in uitbreiding. Nadat vorig jaar een vijfde hal werd geopend liggen er bij de gemeente en provincie vergunningaanvragen voor een uitbreiding met 6.000m2. Ook lonkt het buitenland: voor het openen van een datacentrum in Frankfurt zijn serieuze plannen. Met het predikaat 'AMS-IX certified datacenter' presenteert het bedrijf zich als groen en goedkoper alternatief voor Londense datacentra.

Het datacentrum van Evoswitch (dertigtal medewerkers) op het industrieterrein Waarderpolder) is zwaar beveiligd. Datagevangenis is een treffender omschrijving met het oog op de drie meter hoge hekken met stroom, de toegangssluis, de camera's, de permanente fysieke bewaking en de stringente autorisatieprocedure bij het krijgen van een toegangspas. Aan de wand hangen de talloze certificeringen die de datacenterdienstverlener na uiteenlopende audits heeft binnengehaald.

Het schept genoeg vertrouwen want met de aanbieder van groene colocatie- en ict-infrastructuurdiensten gaat het voor de wind sinds de start in 2007. 'Wij groeien nog elk jaar. Net als in 2010 hebben we in 2011 een omzetgroei van 40 procent gerealiseerd', zegt algemeen directeur Eric Boonstra. 'De economische groei staat dan bijna stil, maar het internet stopt niet. Steeds meer bedrijven en organisaties kiezen ervoor om hun datacentrumdiensten uit te besteden aan specialisten.'

Nieuwe hal

Vorig jaar april werd de vijfde hal geopend met een oppervlakte van vijfduizend vierkante meter die ruimte biedt aan zo'n achthonderd datacenterracks. Bij de inrichting van deze hal maakt Evoswitch gebruik van modulaire datacenterboxen van zusterorganisatie Dataxenter. Daarmee kan de hal stapsgewijs ingericht worden, parallel lopend aan de verkoop van diensten. Dat kan variëren van 1 of 2 racks tot 200 racks. Bij Evoswitch kunnen klanten computercapaciteit inhuren via een wederverkoper of via verschillende hosting- en cloudleveranciers.

Naar verwachting is de capaciteit van deze vijfde hal het komend jaar alweer volledig benut, vertelt Boonstra. Het bedrijf wil dan ook opnieuw uitbreiden met zo'n 6.000m2. Boonstra verwacht in de tweede helft van 2012 te kunnen starten met bouwen. In 2013 moet de bouw klaar zijn. Soms voelt hij zich dan ook meer een aannemer dan een it-ondernemer. 'Wij zijn continu aan het bijbouwen. Dat is het voordeel van onze locatie in Haarlem. Daar is ruimte genoeg, in tegenstelling tot Amsterdam en Londen.' Evoswitch gaat uit van uitbreiding in Haarlem, al kijkt het bedrijf ook naar locatiemogelijkheden in Amsterdam Zuid-Oost.

AMS-IX

Eric Boonstra

Evoswitch is een dochteronderneming van de Ocom-groep, waartoe ook het hostingbedrijf (en wederverkoper) Leaseweb en Dataxenter behoren. Van oudsher komen de klanten uit de, wat Boonstra omschrijft als, ip-hoek: hostingproviders, telco's, webwinkels, gameontwikkelaars, distributeurs en automatiseerders. Klanten zijn bijvoorbeeld NTT Communications, Wikimedia, Codemasters en Logica. In de loop der jaren zijn daar ook een aantal niet-ict-bedrijven, zoals financiële instellingen en overheidsorganisaties, waaronder gemeenten bijgekomen. Op deze zakelijke markt van eindgebruikers liggen groeikansen, stelt Boonstra.

Het bedrijf is sinds begin dit jaar officieel gecertificeerd als betrouwbare colocatieleverancier van internethub AMS-IX (Amsterdam-Internet Exchange). Het bedrijf was al sinds 2010 wederverkoper, maar toch is de toekenning van het logo 'AMS-IX Certified' belangrijk, zegt Boonstra. 'Het maakt het datacenter met name voor buitenlandse partijen interessanter, omdat die vaak op zoek zijn naar datacenters waar de AMS-IX een PoP, een Point of Presence, heeft staan. En wij willen de komende tijd meer buitenlandse klanten binnenhalen.'

Over de streep

Om internationaal opererende klanten nog beter te ondersteunen wil Evoswitch een vestiging openen in Frankfurt, naast Londen en Amsterdam de grootste internethubs in Europa. In het meerjarenplan van het bedrijf staat ook met potlood de Verenigde Staten geschreven. Maar eerst wil Evoswitch meer Amerikaanse bedrijven als klant over de streep trekken.

Cultureel gezien is Engeland met Londen voor hen de meest logische eerste gesprekspartner, maar Nederland vormt met AMS-IX en datacenterdienstverleners als EvoSwitch een aantrekkelijk alternatief, vindt Boonstra. 'Londen wordt steeds duurder, zeker nu de overheid de belasting op stroom verhoogt en allerlei beperkende maatregelen voor energieverbruik wil invoeren. In de regio Amsterdam spreekt men ook Engels, is er nog goedkope stroom voor handen, komen belangrijke routes van zeedatakabels aan en is ook een belangrijke internethub aanwezig. Er ligt dus een sterke business case en die gaan we presenteren op de grote HostingCon-beurs in Boston in juli.'

Geen dip

Tijdens de internethype schoten datacentra als paddenstoelen uit de grond. Nadat de ballon was gesprongen moesten diverse partijen de deuren sluiten, fuseren of zich voor een habbekrats laten overnemen. De laatste jaren is het aantal datacentra opnieuw flink uitgebreid, niet alleen in Amsterdam en omgeving, maar ook buiten de Randstad. Toch is Boonstra niet bang voor een nieuwe dip, zoals in de periode 2003-2005.

Hij meent dat een deel van de huidige groeiende vraag naar datacentrumcapaciteit structureel is. 'De rol van internet in het internationale handelsverkeer zal alleen maar toenemen. Zeker bij groeiende economieën van landen als India, China en Brazilië. Daarnaast zullen we met z'n allen nog meer met internet gaan doen. Het gebruik van sociale media zal alleen nog maar toenemen. Het belang van een goede beschikbaarheid van ict-voorzieningen wordt alleen maar groter. Daarbij kijken ict-managers ook naar de kosten, bijvoorbeeld van energieverbruik.'

Concurrenten

Naar regionale uitbreiding in Nederland zoekt Evoswitch niet. Dat laat het bedrijf over aan lokaal opererende partijen zoals TCN, BIT, Dataplace, Enne Solutions, Datahouse en Eurofiber. Evoswitch concurreert op een groter en internationaler niveau met Amsterdamse spelers als Telecity, Interxion, Global Switch en Equinix. Evoswitch heeft op dit moment een capaciteit van 25 Megawatt, met de mogelijkheid uit te breiden tot 60 Megawatt, vertelt algemeen directeur Eric Boonstra. 'Evoswitch is een carrier neutraal datacenter en heeft overeenkomsten met een veertigtal carriers, AMS-IX en NL-IX. Door die mix kunnen we goed inspelen op de internetbehoeftes van onze klanten.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-21T09:01:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.