Network Hardware Resale gedijt bij crisis

Leverancier van refurbished hardware groeit uit Lijndens jasje

Ceo Mike Sheldon van NHR

Network Hardware Resale (NHR), de leverancier van refurbished (opgefriste) hardware, heeft een aantal goede jaren achter de rug. Sinds 2009, het uitbreken van de crisis, zag het Amerikaanse bedrijf zijn omzet fors stijgen tot bijna driehonderd miljoen dollar. In Nederland zoekt NHR een nieuw onderkomen omdat het in het huidige pand in Lijnden inmiddels te krap gehuisvest is. Komende zomer krijgt het bedrijf bovendien een nieuwe naam. De huidige dekt de lading niet meer goed. 'Wij zijn veel meer dan een broker van tweedehands spullen', zegt chief executive officer (ceo) Mike Sheldon.

Network Hardware Resale (NHR) bestaat officieel sinds 1986 en begon ooit met het verkopen van opgeknapte Unix-werkstations. Begin jaren negentig ging het roer om en sindsdien levert het bedrijf gebruikte en minder courant geworden netwerkapparatuur, servers en opslagsystemen. NHR koopt apparatuur op bij bedrijven (na een fusie bijvoorbeeld), curatoren (failliete boedels), fabrikanten (doorverkoop van netwerk- en datacenterapparatuur) en het kanaal van wederverkopers, distributeurs en andere herverkopers.

Hoewel het begrip tweedehands ('pre-owned' of 'third party hardware resale') de lading wel dekt, gaat het bij diverse opgekochte voorraden ook om spullen die nog ongebruikt zijn. Bijvoorbeeld als een fabrikant een nieuw product wil promoten met flinke bonussen en het kanaal af wil van de vorige versie.

Levenslange garantie

'Wij doen echter geen desktop-pc's', benadrukt ceo Mike Sheldon van NHR. 'We richten ons op de enterprise server en daarboven. Nee, geen Windows-XP-issues voor ons, maar we spelen wel in op vergelijkbare vraagstukken. Wanneer een fabrikant aankondigt met een bepaald hardwareproduct te stoppen, zoals Cisco deed met zijn populaire single 6509 switch, liggen er voor ons kansen. Dan bouwen wij een voorraad en leveren wij - in dit geval - nog tienduizenden stuks aan grote bedrijven die die switch willen blijven gebruiken. We geven er levenslange garantie op. Dat doen we ook bij legacy van onder andere Juniper, HP, Dell, EMC, Netapp en IBM. Wij leveren en onderhouden bijvoorbeeld nog AS/400-machines van IBM.'

Nieuwe naam

Zoals het voorbeeld van de AS/400-lijn aangeeft, levert NHR sinds een aantal jaren ook uitgebreide onderhoudsdiensten. Sheldon: 'Daarvoor hebben we ook technici en beheerders in huis genomen die niet alleen, indien nodig, de hardware opfrist en test, maar ook systemen kunnen onderhouden en netwerken kunnen monitoren. En we hebben zeven dagen in de week 24 uur technische ondersteuning paraat. Ook kunnen we adviseren over hoe een bedrijf zijn it-infrastructuur kan verbeteren. Onze huidige naam 'Network Hardware Reseller' dekt dan ook niet meer de lading van wat we doen; we zijn meer dan een broker van tweedehandsspullen geworden. Van de zomer komen we dan ook met een nieuwe bedrijfsnaam.'

Pand te klein

NHR telt drie hoofdvestigingen: in Californië, Singapore en Amsterdam. Daarnaast beschikt het bedrijf wereldwijd over talloze verkoopkantoren en zo'n vijfhonderd depots van waaruit klanten snel van spullen kunnen voorzien. De resultaten zijn sinds de recessie prima, zegt Sheldon. 'We zijn sinds 2009 stevig gegroeid. In Europa doen we het ook goed. Van onze 450 medewerkers hebben we er zo'n man of honderd in Europa rondlopen en we willen dit jaar zeker nog nieuw personeel aannemen. In Nederland zijn we het gebouw in Lijnden ontgroeid. We gaan op zoek naar een nieuwe locatie in de regio Amsterdam. Hopelijk lukt het dit jaar nog. Daarnaast willen we ons partnerkanaal in de VS en Europa uitbreiden; nu verkopen we nog vooral direct.'

Recessie is goed

'De recessie is natuurlijk goed voor ons', vervolgt Sheldon. 'Bedrijven en overheden kampen met budgetvraagstukken en willen op de kosten besparen. Waarom zouden ze dan geen goede apparatuur gebruiken die misschien niet spiksplinternieuw is maar het wel gewoon doet? Je ziet het ook aan ons brede pallet aan afnemers: dat zijn grote gebruikers, waaronder telecomdienstverleners, maar ook midden- en kleinbedrijven en zorg- en onderwijsinstellingen. Wij geven klanten vaak het advies om een hybride strategie te volgen: een deel nieuwe spullen kopen bij een reseller en een deel refurbished via ons. Daarmee kunnen de aanschaf- en onderhoudskosten met zo'n 50 procent omlaag.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor je het weet komen er beurzen voor Vintage IT producten en gaat Sotheby's de AS/400 veilen. Het is toch ongelofelijk dat er geen afscheid genomen wordt van legacy apparatuur? Waar ligt dat nu aan, aan het management van de onderneming die het gebruikt, de softwareontwikkelaar of de beheerder?

Iets te hard afscheid genomen wellicht van oude legacy? Je eigen website zegt op dit moment nl. 'service unavailable'.

Beste Willem,

Ik denk dat het belangrijk is om eerst te bepalen over welke apparatuur we praten als het gaat om vervangen van legacy producten.

Op het gebied van servers is vervangen van legacy items wellicht wenselijk. Op het gebied van netwerkcomponenten , zoals switches en routers, hebben organisaties niet altijd de "latest and gratest" apparatuur nodig. Legacy switches en routers worden over het algmeen vervangen, omdat een OEM een item End of Sale / End of Support verklaart.

Het vervangen van van deze items wordt dus opgelegd door een OEM en wordt vaak niet gedaan omdat het item vanwege technologische vereisten niet meer volstaat. Kortom, een onnodige upgrade. Ik adviseer organisaties om alleen te gaan vervangen als er technologische vereisten zijn. Als een OEM geen support meer geeft zijn er derden die dit nog wel verlenen. Tevens is support via derden in veel gevallen nog aanzienlijke goedkoper ook. In een aantal gevallen betalen organisaties zelfs voor software updates van switches welke niet meer beschikbaar zijn of gratis te verkrijgen zijn via de OEM.

Het is dus belangrijk om je netwerk goed te analyseren op basis van productgroepen, legacy en current items. Vraag naast advies en offertes van OEM partners ook advies en offertes aan bij derden. Op deze manier zijn veel organisaties in staat middels een hyrbide model qua support, gemiddeld 50% besparingen te realiseren op onderhoudskosten van switches en routers.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-18T09:26:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.