Bijdrage uit laatste nieuwsuitgave Computable print

EMC: Van memoryboards naar software defined

CTO Hans Timmerman over ‘creative destruction’

EMC is opgericht in 1979 door Richard Egan en Roger Marino (de E en M in EMC). De eerste producten waren memoryboards die zij leverden voor Prime-computers. In de jaren tachtig groeide de interesse in storagesystemen en vestigde EMC zijn naam op deze markt door als eerste symmetrische storagearchitecturen toe te passen. Cto Hans Timmerman van EMC Nederland vertelt over het verleden, het heden en de toekomst.

In de jaren negentig, gouden jaren voor veel it-bedrijven, groeide de naam en faam van EMC op storagegebied verder en werd het een leidende partij. ‘In 2001 barstte de itbubbel’, zegt Timmerman. ‘De industrie ging door een diep dal. Zo ook EMC, wiens personeelsbestand met meer dan een derde afnam. Op datzelfde moment trad Joe Tucci aan als ceo en die stelde dat weer groot worden en blijven met alleen storage geen optie was. EMC moest zich vernieuwen en op de hele informatie-infrastructuur richten. Dit luidde een tijdperk van acquisities in.’

Opnieuw uitvinden

Omdat steeds meer services werden gevraagd rond de opslag van data, was het toen al duidelijk dat EMC zich meer moest richten op software en kennis en kunde op dat gebied moest opbouwen. Dat gebeurde deels door acquisities en deels door het ontwikkelen van eigen kennis en oplossingen. In die jaren werden onder meer de softwarebedrijven Legato, Documentum, RSA, Smarts en VMware verworven, die de basis vormen van hetgeen EMC tegenwoordig is: een brede leverancier van informatie-infrastructuren.

Timmerman: ‘Tot 2008 werd deze positie uitgebouwd door consequent 20 procent van de omzet te investeren in acquisities en engineering; parels kopen en door integratie de parelsnoeren rijgen. Daarnaast werd VMware naar de beurs gebracht, wat achteraf de basis vormt van de EMC-federatie.’

De EMC-federatie

EMC is georganiseerd als een federatie van verschillende merken, die onder de paraplu van EMC dezelfde visie en strategie hebben. Elk merk is echter vrij om zaken te doen met de partijen die zij zelf kiezen. Dit is een belangrijke factor om de klant zoveel mogelijk keuzevrijheid te geven. De delen van de federatie kunnen worden gezien als de lagen in een enterprise-architectuur. Ten eerste is dat een data- en informatie-infrastructuur die het software defined datacenter mogelijk maakt.

Dus een gevirtualiseerde omgeving van data, computing en netwerken die in staat is alle services voor private, hybride of public clouds te ondersteunen. Daarboven een ‘fast en big data’ analytics-platform dat tevens moderne app-ontwikkeling mogelijk maakt in hybride clouds. Met daarnaast een content management-suite die workflows en het delen van content tussen alle functies in een organisatie ondersteunt. Tot slot een end user computing-laag voor alle mogelijke devices die de software defined workspace mogelijk maakt.

Derde platform

‘In de afgelopen vijf jaar gaven klanten aan hun informatievoorziening steeds meer op basis van diensten te willen afnemen’,  vervolgt Timmerman. ‘Een omslag in de it-markt: in plaats van zelf hardware en software te kopen en beheren, deze producten afnemen naar behoefte. En het liefst in een vorm die open, inzichtelijk en overdraagbaar is.’ Daarnaast zijn er naast de aloude grootschalige applicatie-omgevingen als erp, crm en kantoorautomatisering, mobiele toepassingen gekomen die snel en bovendien makkelijk te beheren moeten zijn.

Timmerman: ‘We noemen deze ontwikkelingen samen ook wel het derde platform dat wordt gedomineerd door smac: social media, mobile, analytics en cloud. De ontwikkeling van dit derde platform vraagt nieuwe oplossingen en ontwikkelgereedschappen. En moet daarnaast voldoen aan de behoefte de hele informatievoorziening doorzichtig en uniform te kunnen blijven beheren.’

Cloudfoundry

‘Ook zien we het internet of things groeien (IoT)’, constateert Timmerman. ‘Deze ontwikkeling heeft er mede toe geleid dat EMC en VMware, samen met GE, een nieuw bedrijf hebben opgericht: Pivotal. Dit levert oplossingen voor zowel het derde platform als voor het IoT. Een platform dat in belangrijke mate is gebaseerd op open source-talen en -gereedschappen.’ Cloudfoundry is een belangrijk onderdeel van Pivotal.

De grote informatiebedrijven als IBM, HP, SAP, Intel, Rackspace, NTT, Capgemini, Accenture en Docker hebben zich intussen aangesloten bij de Cloudfoundry Foundation om open, multi-cloud platform-as-aservice enterprise computing verder te ontwikkelen. Hiermee is een open platform beschikbaar dat professionele enterprise-omgevingen ondersteunt in hun transitie naar het derde platform en de ontwikkeling van IoT-functionaliteit.

Toekomst

De toekomst wordt volgens Timmerman in belangrijke mate bepaald door het verleden. ‘Voor EMC zijn de acquisities tussen 2001 en 2010 bepalend geweest voor het bedrijf wat het nu is: een marktleider op het gebied van hybride cloud-oplossingen, fast- en big data-analytics en een toekomstgericht open multicloud PaaS. Zo was de acquisitie van VMware de start van de ontwikkeling van het volledig gevirtualiseerde software defined datacenter. Alle services die rond data worden uitgevoerd, van computing tot netwerk, van continuïteit tot bescherming en van analyse tot efficiency, moeten als geheel door software worden .bestuurd.. Dit kan alleen maar als de hele infrastructuur is gevirtualiseerd en als hardware werkelijk een commodity wordt. Deze ontwikkeling zal het komend decennium de wereld van informatieservices bepalen.’ De acquisitie van RSA en ook Datadomain waren bepalend voor vele, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van security en protectie.

Timmerman: ‘Authenticatie, encryptie, deduplicatie en slimme back-up zijn de basis voor het kunnen vertrouwen van de data in een infrastructuur. Zonder data staat alles stil. Datastromen zijn de bloedsomloop van de samenleving geworden en die bloedsomloop moet worden geborgd. Data moet altijd beschikbaar zijn op de plaats waar het nodig is en slechts voor de gebruiker die daartoe gerechtigd is. Nieuwe analysetechnieken drijven de ontwikkeling van security analytics, compliance en governance-toepassingen en geautomatiseerde applicaties voor risicomanagement. Bescherming van cyberaanvallen dient in het ontwerp van elke infrastructuur te zijn ingebouwd, omdat data leeft in een wereld vol met virussen en andere ziekmakers. Data is zo’n belangrijk en waardevol bezit dat dit goede beveiliging en bescherming nodig heeft. Als we in staat blijken een infrastructuur te bouwen die immuun is voor aanvallen van buiten, dan kunnen we een gezonde bloedsomloop garanderen die gezonde organen kan blijven bedienen.’ De acquisitie van Documentum is de basis geweest van de Informatie Intelligence Groep (IIG). Hier worden oplossingen voor contentmanagement ontwikkeld die ook de workflows van content ondersteunen en automatiseren. ‘Er wordt steeds meer content gedeeld dus zijn veilige gereedschappen nodig die zowel gemak, privacy als security leveren’, aldus Timmerman. ‘Tenslotte dient content op elk platform beschikbaar te zijn. Hier zien we de samenkomst van VMware’s inspanningen op het gebied van End user Computing, IIG’s veilige en gestructureerde content-beheer en RSA’s authenticatie-oplossingen.’

Meerwaarde

De synergie die de onderdelen van de EMC-federatie opleveren is volgens Timmerman groot. ‘De software defined-infrastructuur dwingt dat alle functionaliteit in die infrastructuur met elkaar moet kunnen communiceren. Dit vraagt om open standaarden en wederzijds begrip van functies en taken. Dat is de meerwaarde die EMC nastreeft met zijn federatiemodel. Elk bedrijf met zijn specifieke kennis en innovaties, ondersteunt ontwikkelingen in het andere bedrijf.’ RSA gebruikt Pivotal’s deskundigheid om security-analytics verder te ontwikkelen. Documentum is al twee jaar gebaseerd op het open CloudFoundry platform. EMC heeft ViPR, een open software defined storage-oplossing, ontwikkeld die in feite een onderdeel is van VMware’s virtualisatielaag.

Timmerman: ‘Kortom, de bedrijven vullen elkaar perfect aan met nieuwe innovaties die door elk bedrijf onafhankelijk aan elke klant kan worden geleverd. Echter de vrijheid van de klant om de voor zijn bedrijf en infrastructuur optimale oplossingen te kunnen kiezen staat bij EMC centraal.’

Acquisities bepalend voor EMC

Voor EMC zijn de acquisities in de negen jaar tussen 2001 en 2010 bepalend geweest voor het bedrijf wat het nu is: een marktleider op het gebied van hybride cloud-oplossingen, fast- en big data-analytics en een toekomstgericht open multi-cloud PaaS.

Laatste nieuws

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de laatste nieuws-printuitgave van Computable (10 oktober 2014).
Computable-print gaat door als magazine voor het ict-management.
De site Computable.nl gaat zich specifiek meer richten op de ict-professional.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is mooi om eens af en toe te kijken waar we vandaan komen.
Sommige storage features zijn er altijd al geweest, maar dan in onvolwassen-, of anders ogende vorm. Andere tegenwoordige opties zijn heel erg mooi en nemen de storage sector weer mee naar een hoger niveau.
Aan de ene zijde blijven we verhoudingsgewijs meer data maken met z'n alllen en aan de adnere kant de technieken om de ruimte ervoor nodig te minimaliseren.
IoT, Big Data en Software Defined, zijn de volgende in rij om verbeteringen in het IT landschap aan te brengen.
Ik mag graag naar de verhalen van Hans luisteren, om in helikopter vlucht oud- en nieuw te horen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-02T11:14:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.