Apple domineert met marktaandeel van 76 procent

Groei zakelijke tabletmarkt zwakt af

Dit artikel delen:
Onderzoek security

Het percentage bedrijven dat gebruikmaakt van zakelijk verstrekte tablets is in de afgelopen twaalf maanden gestegen tot 28 procent. Dat is een groei van 3 procentpunt ten opzichte van de situatie begin 2014, toen een kwart van de bedrijven beschikte over zakelijke tablets. Het totaal aantal zakelijke tablets steeg in deze periode met circa 25 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder zesduizend it-verantwoordelijken bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers.

Installed base tablets

Installed base tablets.

De Apple iPad kent daarin het grootste aandeel; circa 76 procent van de tablets is een iPad. Het aandeel van Apple in het totaal is ten opzichte van begin 2014, toen het aandeel 79 procent bedroeg, wel iets kleiner geworden.

Voor het eerst zien we ook Microsoft terugkomen in het overzicht, met een aandeel van ongeveer 3 procent. De introductie van de Surface Pro 2 in oktober 2013 en de Surface Pro 3 in mei 2014 zullen daar het belangrijkste aandeel in hebben gehad.

Tablets in branches

Ontwikkeling bedrijven met tablets

Ontwikkeling bedrijven met tablets.

De explosieve groei in het gebruik van zakelijke tablets na de introductie van de eerste iPad, is nu wel voorbij. Het aantal locaties dat gebruikmaakt van zakelijke tablets stijgt nog steeds, maar het groeitempo is aanzienlijk afgenomen. Binnen de overheid en het onderwijs lijkt de groei zelfs tot stilstand te zijn gekomen. De transportsector en industrie lijken vooralsnog het minst te zien in het gebruik van tablets. Daar ligt de tabletpenetratie met respectievelijk 18 en 22 procent duidelijk onder het gemiddelde.

Desktops en laptops

Installed base fabrikanten pc's

Installed base fabrikanten pc's.

De afgelopen drie jaren was er een dalende trend te zien voor het gemiddelde aantal desktop-pc’s per locatie. Voor dezelfde periode was echter wel een stijging zichtbaar in het gemiddelde aantal laptops en een lichte stijging voor thin clients/terminals. Voor de pc-markt (desktops en laptops) is in kaart gebracht welke fabrikanten het grootste aandeel hebben in het totaal van de gebruikte systemen. HP blijkt dan de grootste te zijn.

Van alle geïnventariseerde pc’s is een kleine 48 procent een HP-systeem. Het aandeel van HP is met 53 procent het hoogst bij bedrijfsvestigingen in het segment vijftig tot 250 medewerkers in Nederland (medium sized businesses). Bij multinationals is de ruimte die de concurrentie in weet te nemen het grootst en heeft HP een aandeel van 42 procent. Iets meer dan een derde van alle pc’s is een systeem van Dell. Dell komt in Nederland het meest voor bij bedrijven in het segment national enterprises (250 tot 2500 medewerkers).

Lenovo en Fujitsu

Gemiddeld aantal end user systemen

Gemiddeld aantal end user systemen.

Voor zowel Lenovo als Fujitsu geldt dat zij hun sterkste aandeel kennen bij de grotere bedrijfsvestigingen in Nederland. Voor Fujitsu bevinden deze zich voornamelijk in de publieke sector, in het bijzonder bij de overheid. Lenovo komt het meest voor in de branches ict/utilities (25 procent) en industrie en handel (beide 15 procent).

De trend van de afgelopen jaren laat voor HP een relatief stabiel beeld zien. Het aandeel blijft tussen de 47 en 49 procent schommelen. Dell blijft vrij constant tussen de 33 en 35 procent. Fujitsu lijkt een procentpuntje terrein te geven in de laatste vier jaar. Lenovo had in 2010 nog een aandeel van een kleine 3 procent en heeft dat de afgelopen jaren gestaag op weten te bouwen tot de huidige 8 procent.

Mobiel en thin clients

Het aandeel van desktopcomputers in het totaal aantal gebruikte systemen is de laatste jaren aan het dalen. Begin 2010 bedroeg het percentage desktops 71 procent van het totaal aantal eindgebruikerssystemen, begin 2011 was dat 67 procent, begin 2012 circa 66 procent, begin 2013 circa 62 procent, begin 2014 was dat 58 procent en inmiddels is dat verder gedaald naar 54 procent.

Het percentage laptops van het totaal aantal systemen is in deze periode gestegen; van ongeveer 18 procent begin 2010 naar de huidige 26 procent. Naast het belang van laptops is ook de invloed van thin clients aan het toenemen. Het aandeel thin clients steeg de laatste drie jaar telkens met een procentpuntje tot de huidige 16 procent. Kortom, één op de zes eindgebruikerssystemen betreft een thin client/terminal. Het toenemende gebruik van desktopvirtualisatie zal hier ongetwijfeld een belangrijke rol in spelen. Hoewel tablets in aantal sterk aan het toenemen zijn, vormt dit type eindgebruikerssystemen momenteel nog steeds niet meer dan een kleine 4 procent van het totaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als je er niets mee kan wat moet je er dan mee?
Hip is mooi, maar dat was mijn ex-meisje ook.
Overigens was ze een 'lekker' ding - maar liefde heeft meer nodig.
Zo ook tablets...
Volgens mij kun je meer met een Banana Pro als met een tablet. Let wel, dat is mijn mening. Hopelijk bent u het niet met me eens.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-13T10:53:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.