Adresruimte internet raakt op

Omschakeling naar ipv6 geen sinecure

Dit artikel delen:

Over drie tot vier jaar worden internetadressen schaars. De implementatie van het nieuwe internetprotocol ipv6 moet serieus ter hand genomen worden om de dreigende schaarste af te wenden. Dit zei internetpionier Vint Cerf vorige week woensdag op het Isoc-congres The Next Net in Amsterdam.

Vooral de komst van draagbare apparaten met een ip-adres, zodat ze voor communicatie internetinfrastructuur kunnen gebruiken, kost de komende jaren veel adressen. De ruim half miljard internetgebruikers nu zijn tegen 2006 toegenomen tot bijna een miljard. Het aantal mobiele apparaten komt dat jaar op anderhalf miljard. Met deze cijfers is dan 60 procent van de vier miljard beschikbare ip-nummers in ipv4 in gebruik.
Volgens Cerf ligt de implementatie van ipv6 op schema, nu het protocol grotendeels beschreven is en voorbereid wordt voor invoering. Dat proces gaat jaren duren, waarschuwt hij. Een nieuw protocol toevoegen aan routers en andere netwerkonderdelen is een complex proces, vooral omdat de netwerkverbindingen moeten doordraaien. Cerf ziet dan ook ipv6 en zijn voorganger enige tijd naast elkaar bestaan.

Eredoctoraat

Bij haar veertigjarig jubileum gaf de Technische Universiteit Twente Cerf vorige week vrijdag een eredoctoraat vanwege zijn bijdrage aan het ontstaan van internet. Hij werkte eind jaren zestig mee aan het ontwerp van tcp (transmission control protocol), dat samen met ip (internet protocol) het hart van internet vormt. Tcp zorgt voor het splitsen van informatie in afzonderlijke pakketjes en de afhandeling daarvan over een willekeurig netwerk. Door dit universele protocol waren verschillende netwerken aan elkaar te knopen tot één 'internet'.
Over de mogelijkheden blijft Cerf ondanks de dotcom-crisis optimistisch. De crisis ziet hij als een natuurlijk verschijnsel. Na de goudkoorts overleven uiteindelijk alleen de sterke bedrijven. Dat betekent nu een hoop misère, maar vanwege de opzet geeft Cerf het medium een gouden toekomst. Het hart van internet is software die kleine apparaten vrij eenvoudig van nieuwe toepassingen kan voorzien. In Cerfs ogen is het een kwestie van tijd tot, na een proces van uitproberen en falen, gewilde softwaretoepassingen zich via internet als een olievlek verspreiden.
Wat er dan echt uit internet voorkomt acht Cerf moeilijk te voorspellen, al ontbreekt het hem niet aan fantasie. Een koelkast met internet-tablet en een fotolijstje dat zijn foto's van internet afhaalt zijn al te koop. Cerf voorziet dat ooit zelfs zijn sokken ip-bewust zijn. Dan kan hij ze altijd vinden als ze weer eens ergens rondslingeren.
 
 
Internet in de ruimte
Samen met Nasa ontwikkelt Vint Cerf, opsteller van tcp en daarmee één van de internet-grondleggers, een communicatieprotocol dat ook in de ruimte werkt. Door de grote afstanden ontstaat veel vertraging. Die levert in de huidige opzet van tcp/ip problemen in het netwerkverkeer op. Het duurt acht uur voordat een bit van Pluto beland is op aarde, geeft Cerf als voorbeeld. Ook varieert de positie van objecten voortdurend omdat satellieten en andere netwerkonderdelen om de dichtstbijzijnde planeet cirkelen. Doel is toekomstige ruimtemissies te voorzien van een communicatie-infrastructuur die niet bij elke missie opnieuw opgebouwd en weggegooid wordt. De eerstvolgende missie naar Mars moet in 2003 het nieuwe protocol gebruiken. Tegen 2020 cirkelen rond Mars een half dozijn satellieten die de communicatie tijdens toekomstige missies zullen ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-07T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.