Consultants vechten om plek in e-handel

Bureaus schuren steeds meer tegen IT-firma's aan

Dit artikel delen:

Advieskantoor Ernst & Young wil zijn consultancy-activiteiten anders inrichten. Daarbij zou het met Cap Gemini gesprekken voeren over een verregaande vorm van samenwerking. Ook de andere vier van de tot de Big Five behorende accountant- en adviesbureaus zoeken naar nieuwe wegen voor hun adviesverlening. Doel is het verwerven van een sterke positie in de 'punt.com'-economie.

Volgens de Britse Financial Times wil Ernst & Young zijn consultancyactiviteiten reorganiseren door een alliantie te sluiten of een joint venture op te richten met een IT-dienstverlener. Cap Gemini zou een van de gesprekspartners zijn voor het opzetten van e-handelinitiatieven. Een woordvoerder van Cap Gemini Nederland kan het bericht echter niet bevestigen. "Voor zover ik weet lopen er geen gesprekken."

Rockmuzikant

Behalve Ernst & Young zoeken ook rivalen als Deloitte & Touche, Andersen Consulting, Kpmg en Pricewaterhouse Coopers naarstig naar een invulling van hun Internet-dienstverlening. Zo kocht het laatstgenoemde concern eind november het piepkleine Studio Interactive uit Dallas, Texas. Dit, door de voormalige rockmuzikant John Carey geleide bedrijfje ontwerpt websites, interactieve presentaties en 'kiosken'. Volgens Carey heeft Price juist zijn bedrijf overgenomen omdat het op zoek is naar medewerkers die vernieuwende ideeën hebben over ontwerp- en mediaproducties. Het advieskantoor nam in oktober een belang van 12 procent in het web-ontwerpbedrijf Methodfive. Bovendien wil het duizend administratieve en ondersteunende functies schrappen om meer ruimte te scheppen voor een adviespraktijk rond elektronische handel.
Het duidelijkste voorbeeld van een consultancybureau dat zich bezighoudt met Internet is Kpmg. Het staat op het punt een financiële injectie van één miljard dollar te krijgen van netwerkleverancier Cisco Systems (in ruil voor een belang van 20 procent in Kpmg's adviestak). Beide partijen gaan samen Internetdiensten voor zakelijke klanten ontwikkelen. Kpmg sloot in juni al een joint venture met telecombedrijf Qwest Communications voor het ontwikkelen van diensten als orderverwerking via Internet.

Roet

Wie nog roet in het eten kan gooien is de US Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurswaakhond. De SEC waarschuwde eerder dat het strakker wil toezien op potentiële conflicten tussen de adviesactiviteiten van de consultancyfirma's en hun traditionele auditwerkzaamheden. Zo wil Kpmg zijn consultancypraktijk naar de beurs brengen; dit is een voorwaarde van Cisco voordat het de beloofde zak geld op tafel zet. De Sec vraagt zich af of daarmee niet de onafhankelijkheid in het geding komt: klanten kunnen op deze manier immers investeren in hun accountants. Cisco verwacht overigens dat de Sec toch akkoord gaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-03T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.