Offline: Gates: gewild object voor roddels

Dit artikel delen:

Wie is Bill Gates? Met deze vraag worstelt menigeen in en buiten de wereld van de IT regelmatig. Wat wil hij? Waarom? En vooral: wanneer wil hij het? Op een meer persoonlijk niveau vragen sommigen zich af: Wil Gates iets van mij? Die vraag kan alleen maar bevestigend worden beantwoord. Het heeft er zelfs alle schijn van dat Gates de volledige macht over uw computer, uw bedrijf, uw bedrijfsnetwerk en uw persoonlijke leven wil hebben. Voor het eind van dit jaar, zullen we deze waarheden, afgedwongen in de martelkamers van Janet Reno, uit Bill's eigen mond horen.

Veel vragen over Bill Gates zijn al beantwoord. Althans, daar lijkt het op, want het World Wide Web staat vol talloze pogingen om veel interessantere vragen over het fenomeen Bill Gates te beantwoorden.
Hoeveel geld zal Gates hebben op zijn sterfbed? Hoeveel keren kan Gates een oor afbijten van Evander Holyfield? Drijft Gates in zout water? Waarom is volgens Gates vier seconden de belangrijkste tijdseenheid in het tijdperk van de elektronische economie? En tenslotte: betekent de naamsverandering van Windows NT in Windows 2000 dat Microsoft van plan is nog in de eenentwintigste eeuw met een bruikbare versie van dit product op de markt te komen?

Nullen

Op de Bill Gates Net Worth Page http://web.quuxuum.org/~evan/bgnw.html#Worth wordt een poging gedaan om de onvoorstelbare rijkdom van Gates in een begrijpelijk perspectief te plaatsen. Hieruit blijkt dat de aandelen die Gates heeft in Microsoft, op vrijdag 6 november jongstleden een waarde hadden van 54.704.682.912,50 dollar.
Hoeveel geld zal Bill hebben wanneer hij sterft? De Internet Death Clock weet te melden wanneer zijn persoonlijke besturingssysteem zal crashen. Wanneer zijn fortuin in het huidige tempo blijft groeien, zal hij 91 quadriljoen dollar nalaten. De hamvraag is natuurlijk aan wie? De andere vraag is of er überhaupt iemand is die weet hoeveel nullen er eigenlijk in een quadriljoen gaan.
Sinds 13 maart 1986 is het fortuin van Gates volgens de Net Worth Page iedere vier seconden gemiddeld met 546,54 dollar toegenomen. Die vier seconden is een essentiële grootheid in de nieuwe fase van de digitale economie. Vier seconden is namelijk de tijd die een redelijk kwiek persoon nodig heeft om geld op te rapen van de grond. De verwachting van de webmaster is dan ook dat Gates anno 1998 alleen zal bukken om bedragen groter dan 546,54 dollar op te rapen. Wanneer de aandelen Microsoft blijven stijgen en Gates bovendien stijver wordt, zullen de bedragen waarvoor Gates nog bukt steeds groter worden.

Kannibaal

Wat kan Gates op sportief gebied doen met al dat geld? Op de Net Worth Page wordt uitgerekend dat Mike Tyson ongeveer 3 miljoen dollar lichter is geworden omdat hij een stukje, zo'n vijf gram, van Evander Holyfield's oor afbeet. Volgens hetzelfde tarief kan Gates met al zijn geld precies 212,20 kilo van Holyfield opeten. Het is natuurlijk de vraag of Gates dat ook echt zou willen. Dat iemand in zakelijk opzicht een kannibaal is, betekent nog niet dat hij ook echt mensenvlees eet.
Wat drijft Gates? Enig inzicht in zijn vermeende zielenroerselen is te vinden op http://www.billg.org/secretdiary/diary99/week28.htm waar de tekst wordt gepubliceerd van Gates 'geheime dagboek'. Met enige vertraging, dat wel, want de publicatie is nog niet verder dan 12 juli 1998. Gates heeft net met genoegen geconstateerd dat het aandeel van Loserscape in de browsermarkt gedaald is tot 25 procent. Op 7 juli filosofeert hij waarom zoveel belangrijke mannen hun vader niet hebben gekend. "Dus William Jefferson Clinton heeft zijn vader nooit gekend? Geen wonder dat Larry en Steve zijn high-tech maatjes zijn in Silicon Valley. Drie arme weesjongetjes bij elkaar, niemand houdt van ze." Op 10 juli schrijft Gates in zijn dagboek dat het goed zou zijn mensen die illegale kopieën van Microsoft-software verkopen, naar de elektrische stoel te sturen: "Deze keer gaan we door tot het bittere einde."

Stof bijten

De dagboekfragmenten maken duidelijk dat Gates er helemaal niet altijd op uit is om te winnen. Waar het wel om gaat is dat anderen voor hem in het stof moeten bijten. Hij is vooral haatdragend tegenover Larry (Larry Ellison van Oracle), Scott (dat is Scott McNealy van Sun) en in het algemeen vrouwen in hoge functies bij concurrerende bedrijven. Op 12 juli 1998 schrijft hij in zijn geheime dagboek: "Het is niet voldoende dat ik win. Anderen moeten verliezen. Ik heb nu dat Palm-ding van 3Com in de smiezen. Het zal dus wel geen toeval zijn dat Donna Dubinsky daar net vandaag is opgestapt." Is daarmee bewezen dat vrouwen geen hardware bedrijven kunnen runnen?
Nee, Bill is niet bij iedereen populair. Vandaar dat op een aantal websites gepoogd wordt te bewijzen dat Gates in feite satan, de duivel, de antichrist, dan wel een combinatie van deze geruchtmakende figuren is. Op de Why Bill Gates is Richer Than You site http://photo.net/philg/humor/bill-gates.html wordt een profetie uit het bijbelboek Openbaringen aangehaald om de baas van Microsoft in een kwaad daglicht te plaatsen. Volgens deze site profeteert Openbaringen 13:18 het volgende: "Laat iedereen die enig verstand heeft het getal van het beest berekenen, want dit getal bevat de naam van een man, en de waarde van de letters in zijn naam is zeshonderdzesenzestig." Die man is volgens Openbaringen niemand minder dan de antichrist. Let nu op. Wanneer men de letters in de naam Bill Gates III converteert naar Ascii waarden en die bij elkaar optelt krijgt men 66+73+76+76+71+65+84+69+83+3= 666. Het getal van het beest!
Het zou een hoop verklaren: een 'duivelse' Gates, die met Windows de hele wereld wil overheersen. Het zou ook kunnen verklaren waarom het voor reformatorische christenen niet eenvoudig is om zich te handhaven in de softwarebranche.

Vader

Het World Wide Web zit verder vol met sites waar men Bill Gates kan slaan, waar men Bill Gates kan laten vechten met monsters, waar men Bill Gates kan aankleden als een razende viking en waar het mogelijk is vlaaien in zijn gezicht te smijten. Is er dan niemand op het World Wide Web die het opneemt voor Bill? Gelukkig is er nog de Bill Gates Appreciation Society. Op de website van dit gezelschap zijn de volgende roerende woorden te lezen. "Bill Gates is voor mij de vader die ik nooit heb gehad. Hij en hij alleen is de ontwerper van de beste software die deze eeuw heeft voortgebracht." Er wordt hier ook op krachtdadige wijze afgerekend met de idee dat Gates de antichrist zou zijn. "De producten van Microsoft zijn kunstwerken, verzadigd van passie en integriteit. Ja, ze komen direct van God." Er is dus ook nog steun en bewondering voor Bill in cyberspace. Is het alleen niet wat vreemd dat de Bill Gates Appreciation Society een doodskop als logo heeft?
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Teake Zuidema