Worm overspoelt mailservers

Bedreigingen raken niet meer alleen eindgebruikers en isp's

Dit artikel delen:

Een sinds vorige week rondwarende nieuwe worm veroorzaakt veel overlast. Hierbij zijn niet alleen eindgebruikers en internetproviders het slachtoffer.

De Sober.X-worm (door sommige bestrijders ook wel Sober.W of -Z genoemd) verspreidt zichzelf op een relatief ouderwetse manier: hij mailt zichzelf door naar adressen in het adresboek van de besmette pc. Daarbij zijn er variaties in de boodschap van de e-mail; in het Duits of Engels en zogenaamd afkomstig van onder meer het Bundeskriminalamt, de CIA of de FBI. Laatstgenoemde heeft dan ook een officiële Sober.X-waarschuwing doen uitgaan.

Tips
  • werk antivirussoftware bij
  • scherp spamfilters aan
  • informeer en onderwijs eindgebruikers
  • monitor uitgaand verkeer
  • deel intern netwerk op
Nieuw is het tempo waarin de Windows-worm rondgaat; Sober.X was vorige week al goed voor zo'n 40 procent van alle wereldwijd verstuurde e-mail. Dat heeft de plaag binnen slechts twaalf uur bereikt, weet beveiligingsaanbieder CleanPort te melden. Dit bedrijf scant e-mail voor ongeveer 92.000 domeinen en acht het daaruit voortkomende beeld representatief voor het totale e-mailverkeer. Daarmee vormt deze worm een forse belasting voor mailservers, ook van bedrijven. Experts zien hierin een voorbode van toekomstige dreigingen.

Snelle besmetting

CleanPort-cto Jeroen Oostendorp is verbaasd over de snelle verspreiding. Sober.X is immers een variant van een reeds lang bekende worm, de twee jaar oude Sober. Hij stelt dat goede, heuristische filtering - zoals in het eigen product ProTAG - dit had moeten opvangen. De meeste leveranciers van antivirussoftware hebben hun producten snel voorzien van nieuwe definities om deze nieuwe variant tegen te houden. Kenners zijn het erover eens dat de antivirusindustrie deze wedloop aan het verliezen is.
Naast de vrees voor de zogeheten zero-day exploit (direct na ontdekking van een lek verschijnende plaag), neemt namelijk ook het verspreidingstempo toe. De Nederlandse, onafhankelijke adviesorganisatie VirusAlert meldde vorige week al dat Sober.X bezig is met een sterke opmars. De worm dankt dat aan de ingebouwde mogelijkheid drie SMTP-processen (send message transfer protocol) te draaien waarmee het 'blitz-verzendingen' verzorgt.
Antivirusproducent Symantec gaf de worm al een drie op zijn gevarenschaal van vijf. Dat deed het voor het laatst in augustus toen de Zotob-worm de ronde deed. Symantec schrijft het grootste deel van het succes van Sober.X echter toe aan de goed opgestelde boodschap, waar kennelijk veel mensen intrappen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.