Ambitieus MKB-Net al in vroeg stadium mislukking

Project wellicht in afgeslankte vorm verder

Dit artikel delen:

Nog dit jaar zal een besluit vallen over de toekomst van het MKB-Net. Het ziet er naar uit dat het project alleen in afgeslankte vorm is voort te zetten. Dit grootschalig opgezette IT-project voor de kleinere ondernemers dreigt op een mislukking uit te lopen.

Om het project vlot te trekken is dringend nieuw kapitaal nodig. De Koninklijke PTT Nederland (KPN) en de ING Bank proberen het MKB-Net te redden, terwijl de ondernemersorganisatie MKB Nederland een stap terug doet.
Het aanvankelijke concept om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf een totaal pakket van hardware, software, een Internet-aansluiting en 'content' op een eigen site te bieden blijkt totaal niet aan te slaan. Veel ondernemers blijven liever hun bestaande computerapparatuur gebruiken. Ook de combinatie van Internet en het gedeeltelijk besloten intranet van MKB Nederland trekt weinig belangstelling.
Het beoogde aantal van 15.000 abonnees/aansluitingen eind dit jaar is op geen stukken na gehaald. De belangstelling blijkt zo gering dat voorlopig geen nieuwe abonnees worden aangesloten. Voor MKB Nederland betekent dit een zwaar financieel gelag. Het MKB-Net hangt als een molensteen om de nek.

Aandelen verkoop

Daarom is de vereniging MKB Nederland, voortgekomen uit een fusie van Knov en Ncov, in vergevorderd stadium van onderhandelingen over de verkoop van een groot pakket aandelen. De Koninklijke PTT Nederland (KPN) en de ING Bank zouden ieder een belang van 45 procent willen nemen. Voor MKB Nederland blijft dan 10 procent over.
De komende weken gaan KPN, ING en MKB-Nederland om de tafel zitten om te bespreken hoe het nu verder moet met het MKB-Net. Ook de aangesloten brancheverenigingen en de betrokken bedrijven waaronder Hewlett-Packard, Rabobank, Exact en Planet Internet hebben hierbij een stem.
De verplichting om behalve software en een Internet-aansluiting ook hardware uit het pakket aan te schaffen, komt in ieder geval te vervallen. Verder staat vast dat enorme bedragen nodig zijn om het project weer aan te zwengelen. Ook de verdere bouw van de website vergt nog de nodige middelen. De site bestaat uit drie schillen. De eerste schil is vrij toegankelijk, de tweede schil alleen voor abonnees en de derde schil is bedoeld als besloten domein voor aangesloten brancheverenigingen.

Animator weg

Geestelijk vader van het MKB-Net, mr Frans van Hove, is de eerste die het veld moet ruimen. De nieuw beoogde aandeelhouders vonden het beter dat hij opstapte. Van Hove was de grote animator achter het project, maar binnen MKB-Nederland ontmoette zijn aanpak kritiek. Van Hove, die niet in vaste dienst was, heeft ook zijn pakket aandelen in MKB-Net moeten verkopen. Hij zet zijn werk voort als onderhandelaar voor het Algemeen Verbond Bouw Bedrijf (Avbb), de club van oud-minister Elco Brinkman.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-29T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.