ICT verandert weinig aan het file-probleem

Dit artikel delen:

De ontwikkelingen in de ICT zullen niet leiden tot een afname van het verkeer. Dit blijkt uit een rapport van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer. De verbeterde informatietechnologie zal wel een gelijke spreiding van het verkeer over de dag tot gevolg hebben. Een efficiënt gebruik van de wegen en een minder extreme piekdrukte zijn hiervan de consequenties.

De ontwikkelingen in de ICT oefenen wel degelijk invloed uit op het zakelijk verkeer. Toch laat slechts een klein deel van dit verkeer zich vervangen door ICT-toepassingen. Uit het rapport van de Adviesraad blijkt dat de eerste contacten tussen bedrijven, waarbij oriëntatie centraal staat, veel zakelijk verkeer met zich meebrengen. Deze verplaatsingen laten zich niet vervangen door ICT, omdat persoonlijke contact in deze fase belangrijk is. De plannings -en uitvoeringscontacten kunnen daarentegen meer en meer langs virtuele weg verlopen, waardoor de auto niet gestart hoeft te worden. Zakelijke autoritten vinden vaker buiten de spitsuren plaats. De Adviesdienst verwacht verder een toename van de reisafstand vanwege de internationalisering van de contacten. Al deze ontwikkelingen, waarvan de effecten vaak tegen elkaar wegvallen, leiden niet tot een drastische afname van de drukte op de Nederlandse wegen.

Meer contacten

Ook het niet-zakelijk verkeer zal nauwelijks afnemen door de ICT. De technologie leidt tot een aantal grote veranderingen in de maatschappij. Mensen kunnen telewerken en teleleren, hetgeen op het eerste gezicht leidt tot een afname van het verkeer. Een aantal neveneffecten van deze veranderingen, doet de afname weer teniet. Zo leggen de mensen steeds meer contacten, doordat de communicatiemogelijkheden toenemen. Uiteraard willen deze personen met elkaar in contact komen, virtueel koffie drinken is nu eenmaal minder gezellig. Dit leidt weer tot extra drukte op de wegen. Uitgebreide reisinformatie, een groter aantal congressen en evenementen, meer vrije tijd, allemaal ontwikkelingen die veel verkeer met zich meebrengen. Ook teleshoppen zal volgens de Adviesdienst de drukte op de wegen niet af laten nemen, omdat er meer goederenvervoer plaats zal vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.