Nederland pakt digitale belastingfraude via Oeso aan

Dit artikel delen:

Nederland gaat de belastingfraude via Internet in internationaal verband aanpakken. Het ministerie van Financiën heeft daartoe zitting genomen in de Oeso-werkgroep die is opgericht voor het bestrijden van schijntransacties en andere vormen van digitale fraude.

De Oeso bereidt plannen voor om deze moderne vorm van fraude aan te pakken. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de gevolgen van elektronische handel. Staatssecretaris dr Willem Vermeend van financiën schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De PvdA-staatssecretaris behoort tot de eerste politici, die dit nieuwe verschijnsel serieus namen. Vermeend heeft zich sterk gemaakt voor een actieve rol van de Oeso in deze kwestie. Hij pleit voor een internationale aanpak. Nationale belastingautoriteiten kunnen immers weinig uitrichten tegen de komst van virtuele bedrijven of onderdelen daarvan. Meestal zijn deze gevestigd in belastingparadijzen. Ook houdt de Oeso de systemen voor elektronisch betalen tegen het licht. Een ander belangrijk onderwerp is de identificatie van belastingplichtigen die zaken doen via Internet.
Al begin volgend jaar wil de Oeso rapport uitbrengen over de digitale fraude en de mogelijkheden tot bestrijding ervan. Bij 'digifraude' worden belastingen en premies ontdoken. Dit kan door handig gebruik te maken van de enorme mogelijkheden die Internet aan het zakenverkeer biedt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-11-15T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.