B2b krijgt rake klappen

I2, Commerce One en Ariba raken in het nauw

Dit artikel delen:

I2, Commerce One en Ariba nemen drastische maatregelen om het tij te keren. Deze bedrijven produceren b2b-software voor zakendoen via internet. Deze softwarehoek wordt hard geraakt nu veel bedrijven, door het economische tij gedwongen, innovatie op de lange baan schuiven.

Ondernemingen vallen terug op bewezen bedrijfsvormen als het slechter gaat. De tijd van experimenteren met elektronische marktplaatsen en elektronisch inkopen is voorbij nu de inkomsten onder druk staan. Hooguit plannen die snel besparingen opleveren vinden nu nog doorgang. Bij de publicatie van hun kwartaalcijfers meldden I2 en Commerce One allebei dat hun inkomsten uit licentieverkoop teruglopen.
I2 Technologies, dat zich specialiseert in beheersoftware voor de toevoerketen, zag het nettoverlies over het afgelopen kwartaal toenemen naar 5,53 miljard dollar, vergeleken met 755,7 miljoen dollar over dezelfde periode vorig jaar. Een groot deel van het verlies wordt toegeschreven aan een eenmalige afschrijving van de overname van Aspect Development in maart 2000. Ook de omzet viel zwaar terug, met 39 procent naar 194,1 miljoen dollar, tegen 319,5 miljoen dollar een jaar eerder. De inkomsten uit licenties daalden tot 68 miljoen dollar, terwijl deze in het vorige kwartaal nog 106 miljoen dollar in het laatje brachten.
Als gevolg van de tegenvallende resultaten, die overigens in lijn waren met de verwachtingen van analisten, heeft I2 besloten duizend van de 5600 banen te schrappen en een deel van de softwareontwikkeling over te hevelen naar India, waar de lonen een stuk lager liggen. Het Amerikaanse personeel krijgt later dit jaar een aanbod om een deel van het salaris in te ruilen voor opties in het beursgenoteerde bedrijf. Ook gaan bepaalde vestigingen drie dagen dicht rond het weekeinde.

Maatregelen

De resultaten van Commerce One zijn minder slecht dan die van I2, maar de maatregelen zijn er niet minder om. De specialist in marktplaatssoftware noteerde vorige week een nettoverlies van 119 miljoen dollar. Ook bij dit bedrijf daalde de omzet flink: van 113 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar tot 61 miljoen dit kwartaal. Voor een belangrijk deel komt dit door een daling van de inkomsten uit licenties, tot zeventien miljoen dollar. In het vorige kwartaal incasseerde het bedrijf nog dertig miljoen voor deze post.
Bij Commerce One staat bijna de helft van de banen op de tocht. Dertienhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen het komende kwartaal. Zevenhonderd werknemers worden ontslagen. De rest van de banenreductie komt tot stand doordat het bedrijf bepaalde activiteiten afstoot. Zo wil Commerce One zijn hele dienstverleningstak van de hand doen, hoewel deze het afgelopen kwartaal nog 76 miljoen dollar aan inkomsten genereerde.
Ariba komt deze week - na sluiting Computable - met zijn kwartaalcijfers uit. Daar zal weinig goeds uitkomen; het bedrijf vist in dezelfde vijver als I2 en Commerce One. Een aanwijzing voor een slecht resultaat is de melding van Ariba begin oktober dat het voor de derde keer dit jaar zijn ceo vervangt. Cfo Robert Calderoni neemt het stokje over van Keith Krach, die aanblijft als voorzitter van de Raad van Bestuur. Krach verving eerder Larry Mueller, die al na drie maanden de laan uit werd gestuurd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-26T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.