Microsoft.Net bedreigt positie Java

Gartner: Sun kan niet op zijn lauweren rusten

Dit artikel delen:

Sun Microsystems moet snel met een nieuwe visie op de positie van Java en op Internet gebaseerde diensten komen. Anders dreigt Microsoft met zijn .Net-programma het roer als IT-visionair over te nemen. Deze boodschap verkondigde Daryl Plummer, de belangrijkste Sun-analist bij Gartner, vorige week op Gartners herfstsymposium in Florida.

Sun kan volgens Gartner niet op de lauweren van Java blijven rusten, maar zal met een antwoord moeten komen op Microsoft .Net. Volgens analist Daryl Plummer heeft Microsoft alle aandacht naar zich toegetrokken, met de aankondiging Internetdiensten te maken van zijn applicaties. Sun zal volgens Plummer zijn grote marketingkracht moeten gebruiken om ook met een webservices-model te komen.

Kortzichtig

Sun Microsystems ziet vooralsnog geen reden zijn visie te veranderen onder druk van Microsoft. Hans Appel, chief technology officer bij Sun Nederland: "Die uitspraak van Gartner is wat kortzichtig. Je moet het breder bekijken, niet alleen op het niveau van de bits en bytes. Microsoft .Net is voor ons als IT-industrie juist een goede ontwikkeling. Ik vind het idee er achter niet zo nieuw, maar het betekent wèl dat Microsoft heeft ingezien dat ze het anders moeten gaan doen.
"Niet Sun moet nu dus met een antwoord komen, het is juist Microsoft dat met een antwoord is gekomen. Ze zijn vanaf mei snel aan de slag gegaan om hun producten aan te passen. Zij zien nu ook dat je bijvoorbeeld kunt werken met network file systems, een database op het netwerk, en user identification. Ook vormen PC's niet meer de enige technologie om contact te maken met een netwerk."
"Mijn standpunt is dat het zo inderdaad gaat werken, en dat heeft Microsoft nu ook doorgekregen. Dat ze het willen doen door zo min mogelijk gebruik te maken van Java begrijp ik wel. Ze willen tenslotte hun cash cow Windows blijven verkopen."

Abstract

Hoewel Microsoft aanvankelijk moeite had om het abstracte .Net-concept uit te leggen aan pers en analisten, hebben ontwikkelaars het idee snel opgepakt. De belangstelling op ontwikkelaarsdagen is groot. Vorige week bijvoorbeeld woonde een recordaantal van 1700 ontwikkelaars de Nederlandse Development Days in Den Haag bij, die volledig gewijd waren aan het .Net-platform.
Op dit moment vormen ontwikkelaars, bij gebrek aan werkende toepassingen, de belangrijkste doelgroep voor de fabrikant. Microsoft investeert onder meer in het aantrekken van softwaredeskundigen uit de hele wereld, die in de Verenigde Staten gaan werken aan .Net. Zo vertrekt de Nederlander Erik Meijer, hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Utrecht, binnenkort naar de Verenigde Staten om bij Microsoft aan de slag te gaan werken als program manager (zie pagina 49).
Hans Appel van Sun Nederland heeft geen problemen met de aandacht die ontwikkelaars hebben voor Microsofts visie: "Ik vind het juist positief dat ontwikkelaars er veel belangstelling voor hebben. Dit betekent namelijk dat zij de onderliggende principes van .Net onder ogen zien. Ook voor Java is het gunstig. Het is een taal die we in die omgeving prima kunnen gebruiken. Ik zou niet weten waarom het negatief zou zijn voor Java."
"Vergeet niet dat het kritieke punt voor Java al lang voorbij is. De taal bestaat nu al vijf jaar en bij de laatste ontwikkelaarsdag in San Francisco waren 25.000 ontwikkelaars aanwezig. Dat heeft Microsoft nog niet voor elkaar gekregen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-10-27T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.