Amazon: Barnes & Noble pleegt patentinbreuk

Dit artikel delen:

Amazon heeft concurrent Barnes & Noble voor de rechter gedaagd wegens patentinbreuk. De online-boekverkoper stelt dat de website van de Amerikaanse boekengigant op illegale wijze gebruik maakt van zijn '1 Click'-technologie.

Centraal in de aanklacht staat de eis dat Barnesandnoble.com met onmiddellijke ingang stopt met het gebruik van die technologie. Het gaat hier om de mogelijkheid met slechts één muisklik een bestelling op Internet te kunnen plaatsen. Amazon beweert patent te hebben op het achterliggende systeem dat leveringsinformatie en prijzen bijhoudt.
Verder eist de online-handelaar een nog onbekend bedrag aan schadevergoeding. "We hebben duizenden manuren geïnvesteerd in het ontwikkelen van ons '1 Click'-proces. We hebben in de Verenigde Staten een patentensysteem om mensen aan te moedigen dergelijke investeringen te doen voor hun klanten", aldus Amazon-president Jeff Bezos.
Barnes & Noble reageert nuchter: "Deze aanklacht is simpelweg een wanhopige poging om de groei van ons marktaandeel te stuiten. Wij menen dan ook dat Amazon niet in zijn recht staat." De woordvoerder dankt zijn online-concurrent nog wel voor de gratis publiciteit die al voor extra web-bezoekers zou hebben gezorgd.
Amazon gebruikt al sinds september 1997 zijn '1 Click'-systeem. Barnesandnoble.com heeft onlangs onder de naam 'Express Lane' een soortgelijke dienst geïntroduceerd. Dit juridische geschil bevestigt voorspellingen van analisten dat online-bedrijven in toenemende mate strijd voeren met intellectueel eigendom en bedrijfsmodellen. Dit in tegenstelling tot het 'traditionele' strijdmiddel van technologieën.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.