VS willen internet zelf beheren

Dit artikel delen:

De EC en de VS steggelen al weken over het internetbeheer. De EU wil het beheer wereldwijd regelen, maar de VS wil de touwtjes zelf in handen blijven houden.

Drie leden van het huis van afgevaardigden in de Verenigde Staten dienden vorige week een resolutie in waarin zij stellen dat het beter is dat het internet onder beheer van de Verenigde Staten blijft. Hiermee scharen zij zich achter de Amerikaanse Senaat, die zich eerder die week over het internetbeheer uitliet.
"Door het internetbeheer te geven aan landen met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten en vrije meningsuiting en belastingen, wordt het internet belemmerd het bloeiende medium te blijven dat het op de dag van vandaag is", zei Republikein John Doolittle in een verklaring.

Wereldwijd beheer

De Europese Unie wil een wereldwijd beheer van de DNS-rootservers. IT-commissaris Vivianne Reding zei vorige week dat zij denkt dat landen als China, Rusland, Brazilië en sommige Arabische staten hun eigen DNS-server opzetten als het beheer niet beter en meer internationaal geregeld wordt. Twee weken geleden stelde de EU voor een forum op te richten waar overheden ervaringen uit kunnen wisselen. "We hebben een platform nodig waar wereldleiders hun mening over het internet kunnen geven. Als landen denken dat het internet door één land gedomineerd wordt, dan zou het gevolg kunnen zijn dat het internet uit elkaar valt", aldus Reding.
Regeringsvertegenwoordigers en publieke instellingen moeten het volgende maand tijdens de World Summit on the Information Society (WSIS) in Tunis eens worden over het beheer van internet en aanverwante zaken. De WSIS wordt twee keer gehouden. De eerste keer was in 2003 in Geneve. Toen gaven landen als China, Brazilië en Saoedi-Arabië al aan dat zij het liefst hebben dat er een internationaal beheer komt voor het internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-28T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.