Icann: 'Eu-domein akkoord'

Dit artikel delen:

Het .eu internetdomein is er nog steeds niet. Maar naast de EU zelf is ook Icann, verantwoordelijk voor het verdelen van de hoofddomeinnamen en ip-nummers op internet, er echter nagenoeg klaar voor.

Aland
Niet alleen .eu is een internetdomein voor een niet officieel bestaand land. Ook de Finse Aland eilanden krijgen binnenkort hun eigen internet-achternaam (.ax). De Aland eilanden liggen in de Baltische zee, precies midden tussen de rivalen Finland en Zweden. De 25.000 bewoners lobbyden bij de ISO-organisatie voor een eigen code. Die gaan ze binnekort ook inzetten voor internet.
Dat zegt Paul Verhoef, in Brussel lobbyist voor de Icann, de organisatie die verantwoordelijk is voor de indeling van internet-domeinachtervoegsels. Volgens hem wacht Icann nu alleen nog op de officiële aanvraag door de organisatie die het nieuwe domein moet gaan beheren, Eurid, een consortium van internetdienstaanbieders. "Achter de schermen is door medewerkers van Eurid en Icann de voorbereiding al gedaan", aldus Verhoef.
De Europese Unie tekende afgelopen week het contract met Eurid. Dat verwacht binnen zes maanden te beginnen met het uitleveren van ip-adressen voor .eu domeinen.
De Europese Unie ijvert sinds 1998 voor een eigen internet-achternaam. Lange tijd leek de wens niet te vervullen. Onder meer in Computable verklaarde Icann dat .eu er niet zou komen, omdat de Europese Unie niet voorkomt op de ISO 3166 -1 landenlijst. Verhoef corrigeert die eerdere bewering: "De tweeletterige afkorting .eu staat met nog vijf of zes anderen op een bijlage van die iso-landenlijst. Dat is nooit het probleem geweest." Volgens hem had de Europese Unie de organisatie gewoon niet rond. Volgens ict-nieuwsdienst Computergram was er onder meer onenigheid tussen lidstaten over de regels waaronder het domein beschikbaar zou worden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-10-22T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.