Brokats ontluistering

Dit artikel delen:

Brokat, gespecialiseerd in oplossingen voor elektronisch bankieren, is terug bij af. Het Duitse softwarebedrijf expandeerde fors in de Verenigde Staten, maar is daar inmiddels weer van de markt verdwenen. In Nederland zal het wel winstgevende Amerikaanse HNC Software een deel van de activiteiten voortzetten.

Albert van Heijningen, die zijn dagen aftelt als directeur van het Nederlandse Brokat-kantoor, zegt dat hij de kater verwerkt heeft. Van Heijningen vertelde in maart dit jaar aan Computable dat hij de Nederlandse organisatie mocht opbouwen. Doelstelling was het binnenhalen van vijftien medewerkers en een omzet van tien miljoen gulden eind 2002. Een paar maanden later was het sprookje uit. Het Duitse bedrijf had zich over de kop geïnvesteerd. Voor de aankoop vorig jaar van de Amerikaanse bedrijven Blaze Software (business rules management-oplossingen) en Gemstone Systems (in Java geschreven applicatieservers) betaalde het 832 miljoen dollar.
Door de inzakkende markt, waardoor het de vruchten van de overnames niet meer kon plukken, alsook de flinke concurrentie op de applicatieserver-markt kreeg Brokat - een exponent van de nieuwe economie dat zowel de omzet als het verlies zag groeien - in de eerste helft van dit jaar te weinig inkomsten binnen. Het kelderde ook in beurswaarde, waardoor de expansieplannen niet meer te financieren waren via het aandelenruil-middel. Bovendien hing een obligatielening van circa honderd miljoen euro als een molensteen om Brokats nek.
Afgelopen juni kondigde de directie een sanering aan met driehonderd ontslagen en de sluiting van kantoren in Nederland, België en Israël. Dat bleek niet voldoende. Het bedrijf verkocht in augustus zijn software voor mobiele betalingen aan de Amerikaanse aanbieder van systemen voor e-bankieren eOne Global (maakt deel uit van First Data) en zijn financiële software aan Metavante Corporation (onderdeel van Marshall & Ilsley) voor in totaal 57,9 miljoen dollar. Bovendien deed het in een desperate poging zijn Amerikaanse overnames van de hand voor in totaal slechts 21,7 miljoen dollar (2,6 procent van het originele aankoopbedrag). Gemstone Systems werd door de investeringsmaatschappij SGroup Holdings USA ingelijfd. Het grotere Blaze Software kwam in handen van de Amerikaanse softwareleverancier HNC Software. Dit bedrijf is recentelijk in Europa gestart, met een hoofdkantoor in Amsterdam, en staat vooral bekend om het product Falcon, dat misbruik van creditcards tegengaat. Van Heijningen stapt met een aantal medewerkers over naar HNC en denkt te kunnen profiteren van de tijdens de Brokat-tijd opgedane contacten.
Brokat - in 1994 in Duitsland opgericht - startte met het ontwikkelen van internet-beveiligingsoplossingen voor Europese banken nadat het Amerikaanse embargo op het exporteren van 128 bits beveiligingstechnologie vanuit de VS werd versoepeld. Het bedrijf heeft zich hierop weer toegelegd en is alleen nog actief op de Duitstalige markt en in Groot-Brittannië. Bestaande Nederlandse klanten als ABN Amro en ING worden nog wel geholpen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-10-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.