Overdracht domeinnaambeheer struikelt op valreep

Dit artikel delen:

De geplande overdracht van de toewijzingsmacht over Internet-domeinnamen is uitgesteld.Oorspronkelijk zou de regering van de Verenigde Staten dit beheer vorige week uit handen nemen van de firma Network Solutions (NSI) en toewijzen aan een nonprofit-raad. NSI heeft nu een week uitstel. Critici voorspellen dat er voorlopig weinig zal veranderen wat betreft het domeinnaambeheer.

De Amerikaanse regering bestempelt dit uitstel nu als "het voorkomen van de chaos die zou zijn ontstaan op Internet indien NSI het domeinnaambeheer had laten vallen". Optimisten danken het 'koortsachtige noodoverleg' dat deze vermeende ramp heeft voorkomen. Dit neemt echter niet het achterliggende probleem weg. De betrokken organisaties zijn al geruime tijd op de hoogte van de plannen die de overheid van de Verenigde Staten mondeling belijdt en vergaderen al maanden over de overdrachtstructuur. Dit alles staat nu opnieuw ter discussie. Vorige week vrijdag is een nieuw voorstel voor de toekomstige beheerorganisatie, genaamd de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), ingediend.

Rafelen

De afgelopen weken was het overdrachtsplan al enigszins aan het rafelen. Zo trokken de diverse partijen de met veel moeite bereikte overeenkomst over de formatie van de raad alsnog in twijfel. Verder klaagden nerveuze belanghebbenden al over het feit dat de zogenoemde open onderhandelingen over de vorming van de nieuwe beheerder achter gesloten deuren plaatsvinden. Nu blijkt dat de negen raadsleden voor de nonprofit organisatie pas afgelopen week zijn benoemd. Verder uiten betrokkenen hun bezorgdheid over de wettelijke macht die de raad krijgt toegewezen, de manier waarop de leden worden aangewezen en, vooral, wie de raadsleden uitzoekt. Volgens officiële geluiden staat het hele proces open voor publiek commentaar. De goedkeuring van de uiteindelijke benoeming van raadsleden is echter in handen van een officieuze groep die nu al een vinger in de pap heeft bij het domeinbeheer. Tot die groep behoren de Amerikaanse presidentsadviseur Ira Magaziner en directieleden van het Department of Commerce, NSI en de Internet Assigned Names Authority (Iana).

Onder invloed

Deze drie organisaties staan alle onder invloed van de Amerikaanse overheid. Het Departement is een rechtstreekse overheidsinstelling. NSI is door de regering aangetrokken voor de domeinnaamregistratie. Iana is gefinancierd door de Amerikaanse overheid om de fysieke servers te beheren die de vertaalslag van domeinnaam naar domeinnummer maken. Het Witte Huis beweert nog steeds dat het geen invloed meer wil hebben in de toewijzing en het beheer van domeinnamen. De regering Clinton laat nu het nieuwe voorstel van NSI en Iana het internationale wijzigings- en goedkeuringsproces doorlopen.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.