Brocom en Datacenter.nl kiezen eieren voor hun geld

Microsoft-advocaat ongelukkig over zelfregulering domeinnamen

Dit artikel delen:

Brocom Automatisering geeft de vijf domeinnamen van IBM en Compaq die het had geclaimd, terug aan de rechthebbende eigenaren. Datacenter.nl ziet af van de domeinnaam windows.nl. Microsoft-advocaat Alfred Meyboom vindt dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (Sidn) dit soort domeinnaam-kapingen moet tegenhouden.

Vorige week meldde Computable dat het Amersfoortse Brocom de domeinnamen as400.nl, rs.6000.nl, netfinity.nl (IBM) en proliant.nl en deskpro.nl (Compaq) had laten registeren. Inmiddels heeft Brocom besloten de namen terug te geven en een nieuwe domeinnaam te verzinnen voor de toekomstige handelsactiviteiten via Internet.
Het Leidse Internet-bedrijf Datacenter.nl bleek hetzelfde met de domeinnaam windows.nl gedaan te hebben. Microsoft-advocaat Alfred Meyboom liet daarop weten dat hij Datacenter.nl zou sommeren de naam terug te geven, omdat het bedrijf inbreuk maakt op het merkenrecht. Dat is inmiddels gebeurd. Volgens algemeen directeur Serge Diekstra van Datacenter.nl is de relatie met 'partner' Microsoft belangrijker dan het eventueel soebatten over een domeinnaam. Hij beweert nu dat het vastleggen van de naam windows.nl een grapje was, naar aanleiding van de versoepeling van de registratieregels.
Voor Meyboom is er waarschijnlijk weer werk aan de winkel. De naam windows2000.nl blijkt geclaimd te zijn door het Amsterdamse bedrijf Ntnt Nederland (met uitdrukkelijke instemming van zijn provider Wide Access), terwijl windowsnt.nl op naam staat van Infopulse uit Best. Overigens staan de namen windows95.nl en windows98.nl nog open voor registratie.

Bureaucratie

In Nederland lopen de aanvragen voor een eigen Internet-adres - een url - via de Sidn. Deze stichting laat een ieder die een verzoek indient een verklaring ondertekenen waarmee de stichting wordt gevrijwaard van eventuele inbreuken op handelsnaam- en merkenrecht. In principe kan iedere naam worden geregistreerd, tenzij het om zeer algemene adressen (automatisering.nl, linux.nl) of misleidende namen (gratis.nl) gaat.
Advocaat Meyboom vindt dat deze vorm van zelfregulering tekortschiet. Hij verbaast zich erover dat noch de Sidn noch de desbetreffende Internetprovider (in dit geval Xs4all) bezwaren heeft gemaakt tegen het claimen van de naam windows.nl. De stichting beroept zich op neutraliteit en legt de verantwoordelijkheid volledig bij diegene die een naam indient. Volgens Ton Belksma, communicatie-adviseur van Sidn, is het bovendien onmogelijk om alle aanvragen voor domeinnamen te laten uitvlooien. "Dat wordt een bureaucratische toestand en strookt niet met de opzet van de stichting. Wij willen domeinnamen snel en efficiënt tegen een aanvaardbare prijs kunnen verstrekken." Belksma heeft op dit moment niet de indruk dat het misbruik uit de hand loopt.

Kostbaar

Op de vraag waarom Microsoft niet eerder zelf de naam windows.nl heeft laten registeren, antwoordt Meyboom: "Microsoft heeft een behoorlijke merkenportefeuille en is actief in alle landen ter wereld. Het is een kostbare affaire om alle merken overal te laten registreren als domeinnaam. Daarbij heeft ieder land weer zijn eigen regels. Zo bestaat in Nederland de verplichting om een e-mail-faciliteit te openen. Het beleid van Microsoft is om alles zoveel mogelijk in de gaten te houden en op te treden wanneer dat moet."
De advocaat hoopt dat de aanbeveling die de World Intellectual Property Organisation (Wipo) afgelopen april deed om domeinnaam-speculatie tegen te gaan, snel wordt overgenomen. De Wipo wil dat alleen de eigenaar van een befaamd merk in staat is het Internet-adres ervan te claimen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-01T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.