Veel nieuwe wetten en regels op ict-gebied

Crime Cyberspace

Dit artikel delen:

Komend jaar treedt veel nieuwe wet- en regelgeving op gebied van ict in werking. Justitie noemt de wetsvoorstellen over e-commercie en het rechtsgeldige gebruik van de elektronische handtekening. Hier komen duidelijke regels voor.

De elektronische handtekening zal worden gelijkgesteld aan de gewone handtekening. De Wet elektronisch rechtsverkeer houdt internetaanbieders aansprakelijk als ze weten dat ze illegale informatie opslaan. De Tweede Kamer zal komend jaar het wetsvoorstel Computercriminaliteit II verder behandelen. Strafrechtelijke en strafvorderlijke aspecten van de informatiemaatschappij zijn onderwerp van het wereldwijde verdrag 'Crime Cyberspace'. De ondertekening vindt naar verwachting nog dit jaar plaats. Voor 2002 staat een herziening op stapel van de wetgeving op gebied van privacy in relatie tot de opsporing.

Digitaal Rechercheren

Voor de modernisering van de rechterlijke organisatie is volgend jaar 29,5 miljoen euro gereserveerd. Dit geld is mede bestemd voor ict. Afgelopen juli is de politie begonnen met de uitvoering van het Nationaal Actieplan Digitaal Rechercheren. Dit moet de opsporing in staat stellen hard op te treden tegen alle vormen van digitale criminaliteit. Voor het eerste jaar is bijna drie miljoen gulden beschikbaar. In de nota Criminaliteitsbeheersing staat dat voor de uitvoering van het gehele actieprogramma in de komende jaren ongeveer 29,5 miljoen euro nodig is.
Justitie is hard bezig de eigen informatiehuishouding beter op poten te zetten. Nieuwe informatiesystemen zijn in gebruik genomen. De informatievoorziening aan de burger via internet is verbeterd. Ook de uitwisseling van informatie met 'ketenpartners' (diginotar) is een stap verder gekomen. De grote vooruitgang moet echter nog komen. Minister Korthals (Justitie) verwacht dat dit vanaf 2002 gebeurt. Voor komend jaar staat de verdere ontwikkeling van de Verwijsindex Personen op het programma. Ook krijgt het justitiële apparaat in zijn volle breedte een pki (public key infrastructure). Tenslotte worden enkele kenniscentra ingericht.
 
Reactie EPN
EPN, platform voor de informatiesamenleving, is blij dat het kabinet ict expliciet noemt als middel om maatschappelijke problemen op te lossen. Dit blijkt ook uit de vele ambitieuze plannen op ict-gebied. Dit najaar presenteert het kabinet bijvoorbeeld de Bouwstenennotitie. Daarin worden de grondslagen gelegd voor een structurele verhoging van de ict-inspanningen op het gebied van onderwijs, e-government en innovatie. Het kabinet zet zich tevens in voor de uitrol van een wijdvertakt breedbandnetwerk.
EPN noemt de ict-investeringen in de zorg te laag. Nu wordt maar 1,5 tot 2 procent van het budget daaraan uitgegeven. Dat zou binnen twee jaar moeten stijgen naar minimaal 5 procent. EPN pleit verder voor investeringen in tele-geneeskunde. Zeker gelet op het tekort aan arbeidskrachten in de zorg lijkt dat geen overbodige luxe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-21T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.