Woningbouwcorporaties schuwen e-business

Seminar moet ICT meer onder aandacht brengen

Dit artikel delen:

Alle woningbouwverenigingen praten erover, maar geen enkele geeft voorrang aan plannen voor verregaande automatisering. Die conclusie trekt Pricewaterhouse Coopers na een enquête onder de corporaties. Het onderzoek wordt op 28 september bekend gemaakt op een seminar over automatiseringsmogelijkheden voor woningbouwverenigingen.

Henk Korevaar, organisator van het seminar, vindt de gevolgtrekking uit de enquête verrassend. "Werkelijk iedereen praat erover, maar het staat in de praktijk nergens op de agenda." Volgens hem zien alle woningbouwverenigingen in dat intensieve toepassing van ICT in hun sector verregaande veranderingen teweeg kan brengen. "De meeste nemen echter een afwachtende houding aan. En ze kijken naar elkaar."
Samen met het Alphense Wonen Centraal organiseert het Hilversumse adviesbureau Korevaar & Kwakman op 28 september bij The Dutch Dakota Asssociation op Schiphol-Oost een bijeenkomst om de corporaties voor te lichten over de ICT-mogelijkheden. Doel is de managers die verantwoordelijk zijn voor informatietechnologie voor te lichten. Korevaar mikt op de grote woningbouwverenigingen met meer dan 7500 verhuurde eenheden. Vijfendertig van hen hebben zich reeds aangemeld.

Grasmaaien

De corporaties kunnen veel meer halen uit de technologische middelen dan ze nu doen, weet Korevaar. "Ze denken alleen aan hun panden, aan schilderen en grasmaaien." Totnogtoe beperkt de automatisering binnen een woningbouwverenigingen zich tot het opstellen van financiële rapportages.
Korevaar schetst een toekomst waarin ICT de corporaties helpt verhuur, onderhoud en facturering efficiënter te maken. De corporaties breiden de laatste jaren hun diensten uit, ziet de adviseur. "Ze richten keukens in, ze doen aan beveiliging en schoonmaak en ze nemen verzorgingstaken over voor ouderen."
Door in hun systemen gegevens op te slaan over de huurders kunnen de verenigingen inspelen op verschuivingen in vraag en aanbod. "Is het merendeel van de huurders boven de 65, dan weet de corporatie dat ze moeten rekenen op meer seniorenwoningen."
Een ander voorbeeld: "De centrale verwarmingsketel geeft via een modem aan dat hij stuk gaat. Dan kan de monteur langskomen, terwijl de bewoners nog niet eens in de gaten hebben dat de CV droog staat."
Op het seminar zullen ook aanwezig zijn vertegenwoordigers van Centric, Interaccess Cens, NCCW Casa en SG Automatisering, de vier bedrijven wiens pakketten doorgaans door de corporaties gebruikt worden. Korevaar heeft ze uitgenodigd om verschillende visie te presenteren over de automatiseringsmogelijkheden voor corporaties, vijf jaar van nu: "Ze komen niet met een verkooppraatje voor versie 2.3 van hun producten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-15T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.