Heffing btw op Internet blijft ondoorzichtig

Uitzonderingen kenmerken deze belastingregels

Dit artikel delen:

In Nederland gevestigde ondernemers die via Internet diensten aan particulieren verlenen, zijn in het algemeen btw verschuldigd. Dit geldt zeker als deze particuliere afnemers in Nederland wonen, maar als ze in het buitenland zitten, wordt het aanmerkelijk ingewikkelder.

De vraag is in zo'n geval of in Nederland dan wel in een andere lidstaat btw moet worden afgedragen. Diensten worden geacht in Nederland te zijn verricht als de Internet-ondernemer hier woont of is gevestigd. Ook als de diensten vanuit een in Nederland gelegen vestiging worden verricht, geldt de Nederlandse omzetbelasting. Op deze algemene regel zijn echter uitzonderingen, zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Vermeend (Financiën) over de heffing van omzetbelasting ten aanzien van Internet-prestaties.

Tegendeel aantonen

Van de algemene regel kan worden afgeweken als de ondernemer het tegendeel aantoont. Hij moet dit doen aan de hand van boeken, bescheiden of andere gegevensdragers. Over de manier waarop dit tegenbewijs moet worden geleverd, zijn geen algemene regels te geven.
Om het tegendeel aan te tonen kan worden gedacht aan het opgeven van het woonadres van de afnemer, zijn e-mailadres en de bank of creditcard-maatschappij via welke de betaling binnenkomt. Een andere mogelijkheid is het adres van de Internet-provider te registeren waar de afnemer is aangesloten.
Ondernemers kunnen het beste aan de fiscus meerdere bewijzen overhandigen. Als de belastingdienst de combinatie van deze administratieve gegevens voldoende overtuigend acht, kan vrijstelling van Nederlandse btw worden gegeven.

Nadere toelichting

Staatssecretaris Vermeend heeft de antwoorden op vragen van de kamerleden De Vries en Voûte-Droste over dit onderwerp nader toegelicht. Zo heeft het btw-Comité van de Europese Unie zich op dit gebied nader bezonnen. Daarbij is software onder te verdelen in standaard- en specifieke software.
Standaardsoftware is anders dan specifieke software een massa-product. Het gaat daarbij om software die vrijelijk beschikbaar is voor het publiek en zelfstandig kan worden gebruikt om dezelfde toepassingen of functies uit te voeren. Ondermeer software voor thuiscomputers en spelletjespakketten vallen in deze categorie.
De belastingheffing op specifieke software is aanzienlijk ingewikkelder uitgewerkt. Bepalend is ondermeer of de software door ondernemers dan wel niet-ondernemers wordt aangeschaft.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-04T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.