Kleine stapjes met SOA

Op weg naar de ideale bedrijfsinfrastructuur

Dit artikel delen:

"Het grootste probleem met webdiensten is de breedte van de standaarden." Dat zegt Theo Stolker, architect bij Kenniscentrum Cordys in Putten. "Daarnaast implementeren niet alle tools deze standaarden volledig, wat het gebruik van webdiensten bemoeilijkt."

  
Theo Stolker: "Er is een duidelijke trend naar een browser-gebaseerde gebruikersinterface."
"Een webdienst is een interface-afspraak tussen twee partijen over het versturen en verwerken van data. Dit wordt vastgelegd in standaarden als Wsdl (Web services description language). In een ideale wereld zou die webdienststandaard vervolgens gepubliceerd worden in een uddi-repository (universal description, discovery and integration - een database met alle beschikbare webdiensten), maar dat gebeurt op dit moment niet in alle gevallen."
"Wsdl is een standaard waarmee een webdienstafspraak wordt gemaakt. Het is een vrij brede standaard, waardoor je er veel kanten mee uit kunt. Er komen steeds meer initiatieven om dat in te perken, zoals bijvoorbeeld in de WS Interoperability Organization. Als iedereen zich aan het daarin opgestelde profiel houdt, zal pijnloze integratie mogelijk zijn. Nu is het nog zo dat als twee partijen een webdienst gaan gebruiken, er afstemming moet plaatsvinden. Dat komt enerzijds doordat de standaard nog zo breed is, en aan de andere kant omdat niet alle tools de standaard volledig implementeren. Dat is momenteel het grootste probleem met webdiensten."
"Alle bedrijven hebben er baat bij als ze informatie elektronisch kunnen uitwisselen. Dat kon natuurlijk altijd al; webdiensten voegen in die zin niets toe. De meerwaarde is dat interfaces nu in een gestandaardiseerde vorm beschikbaar zijn, wat een kostenbesparing oplevert bij het uitwisselen van informatie met leveranciers en afnemers. Webdiensten zorgen ervoor dat de data die wordt opgestuurd, automatisch op de juiste plaats in het stysteem van de ontvanger terecht komt."

'Service oriented architecture'

Bedrijven zijn op zoek naar een manier om hun bestaande applicaties samen te laten werken. Dat kan met een 'service oriented architecture'. "Een andere aanpak die veel wordt toegepast, is gebruikmaken van 'enterprise application integration'-tools. Parallel daaraan is er aandacht voor een procesmatige benadering. Het concept soa is een combinatie daarvan."
Naarmate er meer software wordt gebouwd, zien we de wens om delen daarvan te hergebruiken. "De term die daarbij hoort is 'composite applications'. Een klein deel van een applicatie wordt nieuw gebouwd, vaak de 'front-end'. Daarnaast hergebruik je delen en functionaliteit van bestaande applicaties. De koppeling daartussen gebeurt middels een soa."
"Bovenop de bestaande applicaties worden service-interfaces gedefinieerd. Daarbovenop wordt weer een proceslaag gebouwd. De combinatie van het benaderen van de services en de procesmatige aansturing, wordt soa genoemd."
'Service oriented architecture' is de standaardisering van interfaces. Daarbij gaat het niet om gebruikersinterfaces, maar om interfaces voor automatische processen. Deze laag zorgt voor de juiste doorvoering naar de applicaties. "Het echte kenmerk van een soa is dat je alle verschillende systemen en applicaties op een eenduidige manier kunt benaderen. Daarbij gaat het om meer dan alleen de technologie; een bedrijf moet zijn processen en de daarin gebruikte services ook in kaart brengen."
"Er was een tijd dat het definiëren van bedrijfsprocessen alleen werd getekend, waarna ze alsnog werden geprogrammeerd, zodat de processen als het ware vastgebakken zaten in de software. Nu is het mogelijk om processen buiten de software te modelleren, en ze daarna ook geautomatiseerd uit te voeren en te beheren. Om vanuit deze processen de bestaande bedrijfsapplicaties te benaderen, worden services gedefinieerd en gebouwd. Het proces moet érgens door starten, dat kan een handeling van een gebruiker zijn, maar ook een externe order die wordt geplaatst, dus over de bedrijfsgrens heen."

'Enterprise Service Bus'

"Na het definiëren van de gewenste architectuur, volgt de implementatie ervan. Dit gebeurt middels een 'Enterprise Service Bus' (ESB). Dit is de implementatievorm van een soa. Het omvat aspecten van een ontwikkelomgeving, maar ook zaken als procesbesturing, adapters en datatransformatie. Bij het implementeren van een soa doet zich vaak een integratieprobleem voor, waarbij de vraag opkomt hoe bestaande applicaties zonder problemen aan de 'Enterprise Service Bus' kunnen worden gekoppeld. Dat gebeurt met behulp van een adapter. Een ESB maakt vervolgens gebruik van JMS (Java Message Service) of een ander 'queuing'-systeem voor de transport van data."

Browser-gebaseerd

"Er is een duidelijke trend naar een browser-gebaseerde gebruikersinterface. Op dit moment zijn er nog veel bedrijven die een Windows- of terminalinterface gebruiken. We zitten nu op een omslagpunt, waardoor het mogelijk wordt om dezelfde, rijke gebruikerservaring te realiseren in een browser. Een ontwikkeling die nauw op soa aansluit, omdat vervolgens in deze browser ook de gedefinieerde services kunnen worden aangeroepen. Er zijn portaalstandaarden in ontwikkeling die dit soort services standaardiseren. Ik denk dat we naar een situatie toegaan waarbij gebruikers straks toegang hebben tot alle applicaties via hun browser, zoals nu bij bijvoorbeeld Peoplesoft en Siebel als het geval is."
"Zijn webdiensten en soa's een hype? Ja, en deels terecht, want er zit zeker potentie in. Als ik het heel nuchter bekijk, dan denk ik toch dat het kleine stapjes zijn op weg naar een soort ideale bedrijfsinfrastructuur."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-27T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.