Navio: Internet voor de computeranalfabeet

Dit artikel delen:

SAN FRANCISCO - Netscape Communications heeft een aparte onderneming opgericht voor de verdere ontwikkeling van Internet-software, die kan worden ingebouwd in consumenten-elektronica en niet-PC-apparatuur.Zoals het bedrijf zelf een belangrijke rol speelt bij de vernieuwing van Internet-technologieën en veranderingen teweeg brengt in de manier waarop mensen met computers werken, zo zal het nieuwe Navio Communications zich gaan richten op mensen zonder computers.

Momenteel zitten 50 miljoen mensen op dit netwerk der netwerken. Maar dat zijn voornamelijk studenten, werknemers in het bedrijfsleven en mensen die gemakkelijk met een computer kunnen omgaan. Conservatieve ramingen gaan er van uit dat in het jaar 2000 een miljard mensen op Internet zitten. Volgens het ondernemingsplan van Navio kan dat gigantische aantal alleen worden bereikt door niet meer strikt afhankelijk te zijn van computergebruikers. Internet moet toegankelijk worden gemaakt voor mensen die geen PC bezitten. Om het massa-publiek aan te boren moet Internet in apparaten worden gebouwd, die een veel groter bereik hebben dan de PC. Bedoeld worden apparaten waar de consument vertrouwd mee is, zoals de televisie en de telefoon.

Internet in auto

Navio Communications heeft zich dan ook ten doel gesteld allerlei soorten consumenten-elektronica geschikt te maken voor Internet. Te denken valt aan 'apparatuur rond het medium televisie' zoals de Internet-tv, de spelcomputer, de digitale videodisc en de 'settop box'. Als tweede categorie wordt communicatie-apparatuur onderscheiden, zoals mobiele telefoons. Verder wordt gedacht aan informatie-terminals zoals de netwerk-computer, informatie-kiosken en domme terminals. Het moet zelfs mogelijk zijn auto's van een Internet-toegang te voorzien.
De nieuwe onderneming gaat volledig onafhankelijk van Netscape opereren, maar laatstgenoemde krijgt wel een groot belang in het bedrijf. Nintendo, Sony, Sega, Nec, IBM en Oracle hebben zich achter het initiatief geschaard. Ze zullen actief mee doen aan de verdere ontwikkeling van Internet.
Geestelijke vader van Navio is dr Jim Clark, topman en oprichter van Netscape. Hij deed dit samen met dr Wei Yen, die tot voor kort verantwoordelijk was voor nieuwe produkten en technieken bij Silicon Graphics. Yen heeft zich toegelegd op computer-technologie voor de consumenten-markt. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-30T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.