Senters Informe neemt rol kennisbemiddelaar op zich

Dit artikel delen:

Deze maand ziet Informe het licht, een nieuwe informatie-organisatie die bemiddelt tussen professionele ontwikkelaars voor de elektronische snelweg. "In wezen willen we bedrijven inzichten geven", zegt manager Michel Simon van Informe. Zijn organisatie verstrekt onpartijdig informatie over IT-projecten en mogelijke subsidies daarvoor.

Als iemand een goed idee heeft, kan hij bij ons aankloppen om anderen te zoeken die aan hetzelfde werken. Daarbij geeft de informatie-aanbieder zelf aan wat en hoeveel hij wil delen." Hiervoor hanteert Informe drie niveaus van vertrouwelijkheid. "Allereerst is er publieke informatie, die gewoon op de website (http://www.informe.nl) wordt gepubliceerd. Dan hebben we semi-vertrouwelijke informatie, die alleen tussen twee gebruikers wordt uitgewisseld. En tot slot vertrouwelijke informatie, waarbij de verstrekker van de gegevens zelf contact opneemt met de vrager", somt Simon op.

Niet op straat

Deelnemende bedrijven en instellingen mogen dan ook zo terughoudend zijn als ze willen. Uiteindelijk gaat het om het delen van informatie, maar Informe is niet in het leven geroepen om bedrijfsgeheimen op straat te gooien. De afgelopen zes maanden heeft de kennisbemiddelaar proefgedraaid. Daarbij is de dienstverlening geanalyseerd, aangepast en getest. Gedurende die periode kreeg Informe ongeveer driehonderd vragen te verwerken. "Ruwweg 40 procent daarvan was gericht op subsidies; bedrijven die willen weten of zij voor een bepaald project subsidie kunnen krijgen." De overige informatieverzoeken behelsden onderwerpen als elektronische transacties en intranetten.
Informe geeft niet alleen Nederlandse kennis door, maar biedt ook links naar de Europese Cordis-database (Community Research and Development Information Service). Daarnaast wil de bemiddelaar graag terugkoppelen met zijn gebruikers. "Bijvoorbeeld door achteraf nog eens te vragen hoe een bepaald project is uitgepakt, of ze antwoord op hun vragen hebben gekregen." Ook nu de kennisbemiddelaar officieel naar buiten treedt, blijft het een evoluerende dienstverlener. "We moeten natuurlijk inspelen op de vragen, op wat er speelt", aldus Simon.

Bestaansrecht

"Wij gebruiken daarvoor de kennis en expertise van Senter en de informatie die door projectuitvoerders is vrijgegeven." Informe gebruikt weliswaar de ict-adviseurs van Senter, maar is duidelijk gescheiden van dat agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Senter voert namelijk het overheidsbeleid uit met als doel het versterken van de positie van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. Informe bestaat puur als kennisbemiddelaar.
"Daarin ligt ook ons bestaansrecht: absolute onafhankelijkheid. Geen banden met leveranciers van producten, geen voorkeuren voor bepaalde oplossingen, geen inbreuk op de vertrouwelijkheid die wij bieden." De hele dienstverlening van Informe is dan ook gratis. "Zodra we geld vragen, komen er belangen in het spel", zegt Simon. Het enige belang van zijn informatiedienst is het helpen van alle Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met de elektronische snelweg, multimedia en elektronische handel. "Dat hebben we bewust zo breed geformuleerd, om zoveel mogelijk te kunnen helpen."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.